Speelschema: Advertentieregels rond verkiezingen, oog op de migratietop en bezoek aan Ierland

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Genoeg te doen in Brussel vandaag. Europarlementariër Paul Tang praat over advertentieregels rond de verkiezingen, zijn collega’s bereiden zich voor op de migratietop van volgende week en de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola vertrekt naar Ierland om er met het Ierse parlement te spreken. En tot slot: het is voor Nederlanders in het buitenland niet meer mogelijk zich in te schrijven voor de Eerste Kamerverkiezingen.

Nieuwe verkiezingsregels

Vandaag wordt in het Europees Parlement gedebatteerd over een wetsvoorstel dat strengere regels wil voor politieke advertenties. Die regels moeten niet alleen gelden tijdens verkiezingstijd, maar ook ervoor en erna. PvdA-Europarlementariër Paul Tang voerde de onderhandelingen namens zijn Europese sociaaldemocratische fractie S&D. Zo mogen politieke partijen vanaf zestig dagen voor de verkiezingen potentiële kiezers niet meer online tracken (zoeken) en targeten (doelgericht bereiken). Het doel is om de wetgeving voor de Europese verkiezingen van 2024 in te laten gaan. 

Migratietop

Migratie staat ook hoog op de agenda deze week. Vandaag bespreken Europarlementariërs hun prioriteiten ter voorbereiding van de Europese top die volgende week plaatsvindt. Migratie is daarbij het hoofdonderwerp en is onder andere op verzoek van Nederland ingelast. 

Metsola naar Ierland

De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola is vandaag in Ierland. Ze gaat in gesprek met Ierse parlementsleden, lunchen met de voorzitter van het Ierse Lagerhuis Seán Ó Fearghaíl en bezoekt het Trinity College. 

Inschrijvingen gesloten

Vanaf vandaag is het ook niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de Eerste Kamerverkiezingen als je in het buitenland woont. Nederlanders die niet in Nederland wonen, konden zich tot 1 februari aanmelden om voor de eerste keer ooit hun stem te laten horen in de Eerste Kamerverkiezingen. Ze stemmen daarbij op een lijst mensen die uiteindelijk, zoals Statenleden dat doen, één keer hun stem uit kunnen brengen op Eerste Kamerkandidaten. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie