Speelschema 6 oktober

2 min. leestijd
Netherlands’ Prime Minister Mark Rutte arrives for the EU-Western Balkans summit at Brdo Castle in Kranj on October 5, 2021. EU leaders will have a hard discussion on Europe’s place in the world at a summit, as they seek unity on how to deal with superpowers China and the United States. The 27 heads of state and government will meet at Brdo Castle in Slovenia, the country that currently holds the EU’s rotating presidency. Ludovic MARIN / AFP

Na het diner van gisteravond moeten demissionair premier Rutte en zijn Europese collega’s vandaag weer aan de bak op de Europese top in Slovenië. Gesprekken met de Balkanleiders staan op de agenda, na de bespreking gisteren over de Europese relaties met China en de Verenigde Staten, de stijgende energieprijzen en het Europese leger.

De regeringsleiders uit de Balkan willen het liefst een datum horen waarop ze kunnen toetreden, maar de EU-regeringsleiders willen alleen praten over hoe het gaat en of ze onderling niet al teveel ruzie maken. Ze moeten opschieten, want premier Rutte moet om vanavond om 19.00 uur weer formeren in Den Haag.

Versoepeling

In de Tweede Kamer komen de energieprijzen vandaag ook aan de orde bij het debat over de inkomsten en uitgaven, oftewel de financiële beschouwingen. Minister Hoekstra krijgt ook vragen over het coronanoodfonds en het CDA wil weten hoe het in Europa verder gaat met de begrotingsregels. Ze vrezen een versoepeling, waardoor Nederland meer geld kwijt is.

Esther en Sophie

En in Straatsburg wordt gedebatteerd over belastingontwijking en energieprijzen.
In de wandelgangen gaat het vooral over de kansen van Esther de Lange (CDA) als kandidaat-voorzitter van het Europees Parlement en over Sophie In’t Veld (D66) als kandidaat-voorzitter van de liberale fractie. Ze maken nog steeds een kans, maar er zijn daarover nog geen stemmingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie