Samira Rafaela (D66): ‘Afrika kan belangrijke partner EU zijn’

Afrika en Europa kunnen veel voor elkaar betekenen, vindt Europarlementariër Samira Rafaela (D66). Vooral in de verduurzaming van de Europese industrie zijn Afrikaanse grondstoffen belangrijk.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Europarlementariërs die zich bezighouden met internationale handel gingen deze week naar Zuid-Afrika. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) was erbij. Ze wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen. Volgens haar kan het continent een belangrijke partner zijn van de EU als het aankomt op kritieke grondstoffen om de Europese industrie te verduurzamen. Afrikaanse banden kunnen de EU helpen minder afhankelijk te worden van Rusland of China.

Zuid-Afrika

Ze sprak er met Europese ambassadeurs, een grote vakbond, het vrouwenforum in Zuid-Afrika, bedrijven en studenten. “Wij als Europa hebben ook afhankelijkheden”, zegt ze. Ze verwijst naar grondstoffen als lithium, dat gebruikt wordt in elektronische apparatuur. Daar is weinig van te vinden in Europa, maar veel in Afrika. Als we de Europese industrie willen verduurzamen, gaat die grondstof belangrijk zijn. Ze wil dat Afrika niet meer gezien wordt als een continent waar we steun aan moeten geven, maar als een gelijkwaardige handelspartner. “Ik geloof dat Zuid-Afrika een belangrijke speler daarin kan worden.”

China en Rusland investeren veel in het continent. “Gelukkig is de EU nu nog één van de belangrijkste handelspartners van Afrika”, zegt Rafaela. “Maar als we niet oppassen halen China en Rusland ons in.” Ze vindt het daarom belangrijk dat EU-lidstaten, Europarlementariërs, maar ook de Europese Commissie regelmatig hun gezicht laten zien.

Jongeren

Zo’n zestig procent van de bevolking in Afrika is jong. Dat is een belangrijk gegeven, vindt Rafaela. Ze ziet dat jongeren in Afrika verandering willen. Ze willen betere omstandigheden, letten meer op mensenrechten en zijn politiek actief. In Zuid-Afrika sprak ze met jongeren die de technologiesector in willen. Ze verwijst naar een door de EU ondersteund programma waardoor jongeren in Zuid-Afrika een rolstoel ontwikkeld hebben die rond kan rijden met het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Waarden

Handel is volgens Rafaela ook niet een doel op zich. De EU maakt handelsverdragen steeds vaker afhankelijk van de mensenrechten in een land. Handel kan daardoor ook de deur openen om met Afrikaanse landen te praten over de rechtsstaat en lhbtq-rechten. Dat zijn rechten over de seksuele geaardheid van mensen of hoe ze zich identificeren.

In Uganda werd vorige maand een wet aangenomen die het verboden maakt voor mensen om zich te identificeren als lhbtq. “Door handelsrelaties op te bouwen kun je het ook over dit soort vraagstukken hebben”, aldus Rafaela.