Rutte wil weten hoe rijk Poetin is

3 min. leestijd
Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de Ministerraad in Nieuwspoort

Nu de Europese Unie de Europese tegoeden van de Russische president Poetin bevriest, is het ‘interessant te kijken hoeveel er dan in die portemonnee zit’. Dat zegt premier Rutte na de wekelijkse ministerraad in reactie op het besluit van de Europese Unie om Poetin nu ook persoonlijk op de sanctielijst te zetten.

Tot nu toe wilde de Europese landen Poetin zelf niet op de sanctielijst zetten, omdat er zorg is dat hij dan niet zou kunnen reizen. Maar dat blijkt na juridisch onderzoek geen enkel probleem. “Dat heb je mogelijk nodig als het ooit tot onderhandelingen komt”, zegt Rutte over de noodzaak dat Poetin zijn bewegingsvrijheid niet verliest.

Rutte verheugd met persoonlijke sanctie

Hij is blij met dat de Europese landen het eens zijn en Poetin dus ook op de sanctielijst komt. En niet alleen dat: ook zijn Europese tegoeden worden bevroren. Rutte: “Ik ben ongelofelijk blij dat vandaag die eensgezindheid er gekomen is waar er gisteren nog twijfel was of dat juridisch allemaal wel kon”.

Of Poetin wel geld of bezittingen heeft gestald in de Europese Unie en waar dat dan zou moeten zijn, dat zegt Rutte allemaal niet precies te weten: “We zijn het aan het uitzoeken”, zo de premier.

“Poetin is mister zoveel procent

Vervolgens ging Rutte uitgebreid in op de vermoedelijke bron van Poetins rijkdoem. Hij verwees ‘geruchten’ dat Poetin zijn geld verkregen heeft door een ‘greep in de staatskas’. 

Rutte: “We weten wel dat er nu geruchten zijn dat Poetin mister zoveel procent is. Dus dat een behoorlijk deel van alle overheidsopdrachten naar privérekeningen gaan van de president. De vele miljarden die hem worden toegeschreven zijn niet alleen het gevolg van een succesvol beleggingsbeleid, maar lijkt ook te maken te hebben met een greep in de staatskas”.

Het is de eerste keer dat de premier deze vermoedens uitte. Bewijzen leverde hij niet voor de opvallende beschuldiging van diefstal aan het adres van het Russische staatshoofd. “Ik heb zelf geen bewijzen. Maar er zijn sterke aanwijzingen. En het is interessant om via zo’n asset freeze dan ook te kijken hoeveel er dan in die portemonnee zit”, waren de woorden van Rutte.

Wanneer is dat besef ingedaald bij u? Want ik heb u dat nog nooit eerder horen zeggen.

“Nee, dat doe ik ook niet. Omdat het natuurlijk normaal gesproken niet netjes is om vermoedens over collega-regeringsleiders hier met u te delen. Maar sinds die regeringsleider de grootste Europese grond- en luchtoorlog is begonnen sinds de Tweede Wereldoorlog, voel ik me iets vrijer in. Maar ik heb geen bewijzen”.

Ik vind het zo bijzonder dat u dat allemaal zegt en tegelijkertijd zegt niet te weten waar dat geld dan is.

“Dat weet ik nu niet. Ik denk dat onze deskundigen dat wel weten”. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie