Rutte: Servië moet meer doen, Nederland wil minder vluchtelingen

Dat is de boodschap van premier Rutte voorafgaand aan de EU-Balkantop in Albanië.

1 min. leestijd

(Bron foto: Council Multimedia)

Servië, kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, moet meer doen aan haar visumbeleid. Dat zei premier Rutte dinsdagochtend voorafgaand aan de EU-Balkantop in Albanië. 

Het land probeert al sinds 2009 lid te worden van de Europese Unie. De historisch nauwe banden van Servië met Rusland zijn voor Nederland een probleem. Ook is het volgens Rutte belangrijk dat het land een beter visumbeleid heeft.

“We komen op een punt waar we het niet meer aankunnen”, zei Rutte. Meerdere landen in de EU hebben moeite met het opvangen van asielzoekers. Zo ook Nederland waar met man en macht naar opvanglocaties gezocht wordt. 

Balkanroute

De Balkanroute, die veel vluchtelingen gebruiken om naar West- en Noord-Europa te vluchten, speelt een belangrijke rol in de toestroom. Landen als Servië moeten volgens Rutte helpen bij het tegenhouden van vluchtelingen. 

Tijdens de top gaat Rutte in gesprek met de Servische president Aleksandar Vučić over het probleem. Hij vindt het visumsysteem dat het land hanteert te laks en hoopt verandering te zien. 

Tijdens de top spreken Europese regeringsleiders elkaar over de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, het versterken van de veiligheid en de uitdagingen van migratie. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie