Rutte niet bezorgd over bankencrisis

De eurotop zit erop. Het was een bijeenkomst die overschaduwd werd door de sluimerende bankencrisis. Toch is het volgens onze premier goed gesteld met de Europese banken.

3 min. leestijd

(Bron foto: Council Multimedia)

De eurotop: doorgaans heeft deze bijeenkomst van leiders uit eurolanden niet bepaald een spannend imago. Maar door het huidige tumult op de financiële markten was dat bij deze editie helemaal anders. 

Nadat de Amerikaanse autoriteiten in de bres sprongen voor Silicon Valley Bank moet ook Credit Suisse gered worden. Beide banken stonden op het punt om in elkaar te klappen nadat beleggers en depositohouder hen massaal de rug toe keerden. Tegenvallende resultaten, te veel risico en gerommel met de boekhouding lagen aan de basis van de malaise. 

‘Geen paniek’

In de tussentijd was de vrees groot dat de Amerikaanse financiële problemen ook EU-banken kon besmetten. Om paniek op de markten te voorkomen, leken EU-kopstukken elkaar te willen overtreffen met hun sussende woorden. Zo zei Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni dat Silicon Valley Bank echt “amper, amper, amper aanwezig was binnen de EU” en er dus geen risico op besmetting was.

Na afloop van de eurotop viel bij premier Rutte hetzelfde te horen: “Het Europese bankenstelsel is heel sterk. We hebben stevige buffers en strakke afspraken voor moesten er toch problemen ontstaan. De situatie in Amerika is volledig anders.”

Eigen schuld, dikke bult

Daarbij benadrukte de premier dat de EU ook betere stresstests, controles op hoe banken met schokken omgaan, uitvoert dan de Verenigde Staten. “Wij houden ook rekening met de stijgende rentevoet, iets wat in Amerika niet gebeurt.” In het geval van Silicon Valley Bank zorgde die stijgende rente ervoor dat de bank risicovolle leningen niet meer kon afbetalen.

Eerder deze week wees ook ECB-voorzitter Christine Lagarde met een beschuldigend vingertje naar de Amerikanen. Zo vertelde Lagarde dat de Amerikanen het faillissement van Silicon Valley Bank deels aan zichzelf te danken hebben doordat zij de zogeheten ‘Basel III’-regels niet voldoende hebben toegepast. Dat zijn afspraken die landen na de financiële crisis van 2008 maakten, waarin banken werden verplicht om buffers aan te houden voor moeilijke tijden.

Lagarde benadrukte dat slechts 14 Amerikaanse banken volledig in lijn zijn met de ‘Basel III’-regels. Volgens analyses van de ECB zouden in de Europese Unie zo’n 2.200 banken aan de vereisten voldoen.

De volgende dominosteen

Desondanks lijken de geruststellende woorden nog niet aan te slaan op de financiële markten. Heel even leken de aandeelkoersen van banken weer omhoog te krabbelen nadat Credit Suisse gered werd doordat ze werden overgenomen door een concurrent. Maar vandaag kleuren de markten alweer donkerrood. 

Zo staat het aandeel van ING nog altijd een dikke 20 procent lager dan in het begin van de maand. De meest bezorgde blikken zijn echter gericht op Deutsche Bank: dat aandeel knalde vandaag 12 procent omlaag. 

Terwijl de markten al overtuigd lijken van waar de volgende dominosteen zal vallen, is er volgens onze premier geen vuiltje aan de lucht: “Het is normaal op financiële markten dat er bewegingen zijn van aandelen. Dat is nu eenmaal onderdeel van het systeem.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie