Rutte in Berlijn: ‘De basis is de vriendschap met Duitsland’

2 min. leestijd

De nieuwe regeringen in Nederland en Duitsland zijn dikke vrienden. Dat is de boodschap die premier Mark Rutte en bondkanselier Olaf Scholz na hun eerste ontmoeting in Berlijn de wereld insturen. Rutte zei: “Veel is anders, maar de basis is hetzelfde: vriendschap tussen Nederland en Duitsland”.

Beide regeringen hebben ‘soortgelijke ambities’, zei Scholz. De heren zien overeenstemming op het Europese klimaatbeleid, de discussies over de toekomst van de euro, migratie en het buitenlands beleid. Rutte en Scholz spraken af dat er nog dit jaar een gezamenlijke vergadering van de Duitse en Nederlandse kabinetten komt.

Klimaatverandering

Rutte wil dat Nederland en Duitsland de handen ineenslaan bij maken van klimaatbeleid. “Het is nuttig als onze landen zaken gezamenlijk aanpakken”, zei hij. En ook Scholz ziet grote overeenkomsten in de strategie en het type maatregelen dat hij in Duitsland en Rutte in Nederland neemt.

Gevraagd naar de twee nieuwe kerncentrales die Nederland wil bouwen terwijl Duitsland juist stopt met kernenergie, zei Scholz: “We hebben een gezamenlijke strategie en dat is klimaatneutraliteit. Daarvoor is waterstof nodig en veel meer elektriciteit”. Duitsland zet in op zon, wind en biomassa. Maar dat Nederland kiest voor kernenergie, wil hij niet beoordelen: “Het is aan elk land zelf om daarover te besluiten”.

Dreigende oorlog

De beide mannen spraken uitgebreid over de dreigende oorlog in de Oekraïne. Het is volgens Scholz een gezamenlijke Europese taak om het conflict te de-escaleren. Hij sprak over ‘grote consequenties’ als Rusland militair zou optreden tegen zijn buurland.

Rutte wil ook dat de Europese Unie een rol neemt in de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne: “Europa moet een speler zijn en niet het speelveld”. De-escalatie is het woord van dit moment, maar, zei Rutte: “We moeten ook nadenken over sancties als dat niet gebeurt”.

Premier Rutte wees op het Nederlandse regeerakkoord waarin Nederland pleit voor het opheffen van het vetorecht bij het nemen van Europese besluiten over sancties. Dat moet voorkomen dat een enkele lidstaat het verhindert dat de EU een vuist kan maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie