Het grootste breekpunt tussen de Latijns-Amerikaanse en Europese leiders: de oorlog in Oekraïne. De Latijns-Amerikanen willen niet ingaan op het Europese verzoek de oorlog ook af te keuren. Volgens demissionair premier Rutte is de hamvraag: hoe zorgen we ervoor dat dit wel gebeurt?
Daarbij vertelt Rutte overigens dat hij de stugge houding van de Latijns-Amerikanen wel begrijpt: “Vroeger namen wij ook vaak de telefoon niet op als zij belden met hun zorgen. Dus veel landen ergeren zich aan het feit dat wij hen nu nodig hebben, maar er niet voor hen waren in het verleden.” Rutte ziet een soortgelijke ergernis bij Afrikaanse landen. Die landen vraagt de EU nu om hulp bij het afremmen van migratiestromen.
Arrogant
Die irritatie heeft volgens Rutte vooral te maken met “een eurocentrische politiek waarbij we onze belangen vaak belangrijker vonden dan die van andere delen in de wereld. Het feit dat dit zich nu tegen ons keert, is volgens Rutte “het bewijs dat we ons als Europa een beetje arrogant hebben opgesteld”.
Volgens de demissionair premier is het dan ook belangrijk dat de Europese leiders dit benoemen en ervan leren. Toch denkt Rutte niet dat we “grote doorbraken” moeten verwachten tijdens de top, ook niet op het vlak van het Mercosur-vrijhandelsakkoord. Het belangrijkste breekpunt tijdens die onderhandelingen: de duurzame voorwaarden die de EU in het akkoord wil.