Rustig aan met de energie

3 min. leestijd

Premier Rutte wil dat de Europese leiders het hoofd koel houden en geen wilde maatregelen nemen om de energieprijzen te beteugelen. Hij wil dat de Europese Commissie de problemen eerst grondig analyseert. Bovendien vindt hij de energieprijzen vooral een zaak van de lidstaten.

De afgelopen dagen werden door verschillende landen plannen gelanceerd om de stijging van de gas- en olieprijzen te beperken. Zo heeft Frankrijk de prijzen bevroren en wil Spanje dat de EU strategische voorraden gaat aanleggen.
Nederland wil daar nu nog niks van weten. Hoewel ook Rutte zich zorgen maakt over de stijging, vindt hij dat de leiders niet overhaast moeten reageren. “Laten we afwachten wat de Europese Commissie bedenkt aan maatregelen en dan besluiten nemen.”

Groen niet de oorzaak

De klimaatplannen, waardoor minder vervuilende brandstof wordt gebruikt, zijn volgens Rutte niet de oorzaak van de huidige stijging van de energieprijzen. “Het zijn echt twee verschillende dingen. De gasprijs is afhankelijk van hoeveel die beschikbaar is. De vraag in sommige delen van de wereld is momenteel groot, waardoor de prijs stijgt.”

Bewuste schaarste

Nederland heeft vorige week tijdens de algemene politieke beschouwingen een half miljard euro vrijgemaakt om de gevolgen van de hoge prijzen op te vangen.

Ondertussen wordt ook gekeken naar de oorzaken van de prijsstijgingen. Zo onderzoekt de Europese Commissie of er misschien sprake is van bewuste schaarste, met het doel de prijzen te laten stijgen. In het Europees Parlement in Straatsburg was aangedrongen op een dergelijk onderzoek. Ook gaat de Europese Commissie kijken of de gasprijs losgekoppeld kan worden van de energieprijs.

Ezeltje Prik

Ook het Europees Parlement steekt veel energie in het debat. Vandaag praten ze over energiearmoede. Esther de Lange (CDA) is van plan om de Europese Commissie stevig aan de tand te voelen over de gevolgen van de Green Deal op armere gezinnen en huishoudens. In tegenstelling tot Rutte ziet De Lange wel een link tussen de klimaatplannen en de energieschaarste.

Ook wil ze energiearmoede beter in kaart brengen. Een probleem: de instantie die is opgericht om dat in Europa te monitoren, het ‘Energy Poverty Observatory‘, is tijdelijk gesloten. “Een beroerde timing”, aldus De Lange. Ze vraagt zich af hoe de Commissie haar plannen nu gaat onderbouwen. “Je moet op zijn minst weten hoeveel Europese huishoudens nu al in energiearmoede leven, waar de problemen het grootst zijn en welke huishoudens het meest geraakt dreigen te worden. Zonder deze cijfers voelt compensatiebeleid als ‘Ezeltje Prik’.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie