Rusland dropt bommetje in bankenwereld

1 min. leestijd
Frankfurt am Main, Germany – June 28, 2020: Seat of the European Central Bank ECB located in Ostend, Frankfurt

De oplopende spanning tussen de Europese Unie en Rusland rond de Oekraïne-kwestie wordt wellicht ook uitgespeeld in de financiële sector. Van sancties tot cyberaanvallen, van kwetsbare banken tot bedreigingen onder de radar.

Digitaal gevaar

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezig met het voorlichten van banken over de mogelijke dreiging van Russische cyberaanvallen. Hoewel er tijdens de pandemie vooral werd gefocust op reguliere fraudepraktijken, zijn de ogen door de oplopende spanning rond Oekraïne nu vooral gericht op mogelijke aanvallen vanuit Rusland. 

De ECB zou volgens verschillende bronnen bezig zijn met het opkrikken van de beveiliging van de Europese banken. Zo worden er tests gedaan om te kijken of ze in staat zijn om eventuele cyberaanvallen af te slaan, zo meldt persbureau Reuters.

Anderzijds maken Europese banken zich zorgen om de gevolgen van eventuele sancties tegen Rusland. Onderhandelaars in Europa stellen namelijk dat ze bereid zijn om grote economische sancties aan Rusland op te leggen als het Oekraïne binnenvalt. Daardoor staat er vooral angstzweet op het voorhoofd bij banken uit Italië, Frankrijk en Oostenrijk die nauw verbonden zijn aan Rusland. Ook het Nederlandse ING is erg kwetsbaar omdat het verschillende dochterondernemingen heeft in Rusland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie