Rekenkamer: EU stimuleert duurzame investeringen niet genoeg

2 min. leestijd
White daisies in the field and blue cloudy sky.

De Europese Unie wil naar een economie met minder of zelfs helemaal zonder uitstoot en daarvoor zijn particuliere en publieke investeringen nodig. Maar volgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer doet de EU niet genoeg om te zorgen dat het geld naar duurzame activiteiten gaat. “Niet-duurzaam ondernemen is nog steeds te winstgevend” schrijft Eva Lindström, lid van de Rekenkamer en verantwoordelijke voor het rapport.

Duurzaam

Het is belangrijk dat er een heldere Europese definitie komt van wat duurzaam is. Daar is nog veel onduidelijkheid over. Zo wil de Franse president Macron dat kernenergie het label duurzaam krijgt, terwijl lidstaten in Oost-Europa vinden dat gascentrales een duurzame vervanging zijn van steenkoolcentrales. Daarom roept de Rekenkamer de EU op om duidelijke criteria op te stellen over hoe lidstaten moeten omgaan met het kernprincipe van de Green Deal: geen schade toebrengen aan het milieu. 

Extra betalen

De Commissie zet vanaf oktober in op groene obligaties, leningen die worden gegeven aan duurzame projecten. Maar dat is niet genoeg. De EU moet volgens de Rekenkamer niet-duurzame investeringen ontmoedigen. Dat kan volgens het rapport door ze te belasten. Met zo’n extra prijskaartje wordt het minder aantrekkelijk om niet-duurzame activiteiten te ontwikkelen. Daarmee maak je het voor ondernemers aantrekkelijker om te kiezen voor groene alternatieven.

Als onafhankelijke organisatie moet de Europese Rekenkamer er onder meer op letten dat de uitgaven van EU-instellingen sporen met de beleidsvoornemens. De kamer fungeert als waakhond, die in de gaten houdt of de uitgaven doelmatig en rechtmatig zijn. In dit geval kan het verslag van invloed zijn op de manier waarop de EU de transitie naar een duurzame economie financiert.