Regio’s voelen zich achtergesteld bij verdeling Europees geld

In een advies naar de Europese Commissie gaat het over de teleurstelling van de leden van het Europees Comité van de Regio’s over de verdeling van het Europees geld en de betrokkenheid van de gemeenten en regio’s.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)
(Bron foto: iStock)

Een gemiste kans. Het Europees Comité van de Regio’s vindt dat ze onvoldoende zijn betrokken bij de verdeling van het geld uit het coronaherstelfonds (RRF). Ze hebben de kritiek opgeschreven in een brief gericht aan de Europese Comissie.

Wethouder Rob Jonkman (Gaasterland) is een van de ontevreden regiobestuurders. Hij noemt het een gemiste kans.

Betrokkenheid

De lokale en regionale leiders zouden beter betrokken moeten worden bij besluiten en centralisatie zou geen trend moeten worden. Als de Europese Commissie de mond vol heeft over meer partnerschap en samenwerking, dan moet je regionale bestuurders ook echt laten meepraten. “Nu mag ik alleen achteraf iets vinden”, aldus Jonkman.

De regio’s vinden dat de plannen minder efficiënt zijn als de regio’s niet betrokken zijn. Het is nu te veel van bovenaf opgelegd. Belangrijk is ook dat niet een centraal gezag in Brussel of Den Haag zegt wat we met het geld moeten doen, maar de regio’s zelf verantwoordelijk zijn.”Wij weten het best wat er speelt”, aldus de wethouder.

Coronaherstelfonds

De landen van de Europese Unie hebben het coronaherstelfonds opgezet om de schade van de coronapandemie te herstellen. In de pot zit een bedrag van 723,8 miljard euro, en dit wordt verdeeld onder de lidstaten zodat zij kunnen investeren in EU-brede prioriteiten. Daar valt het verbeteren van de economie en het veerkrachtig maken van de samenlevingen ook onder. Het geld kan onder andere gebruikt worden voor investeringen in infrastructuur en innovatie.

Nu de plannen langzaam naar buiten komen, hebben de regio’s en gemeenten wel iets meer inbreng. De Europese Commissie heeft toegezegd dat ze vaker gehoord worden. Jonkman is hier nog een beetje twijfelachtig over. “We moeten nog even kijken of de belofte wordt waargemaakt”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie