Regeringsleiders zijn het eens: humanitaire pauzes en corridors voor Gaza

Europese regeringsleiders zijn na lang vergaderen met een gezamenlijk antwoord gekomen op het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden. Conclusie: Israël mag zich verdedigen, maar moet dat doen met terughoudendheid.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese raad)

Na uren vergaderen is het de Europese regeringsleiders donderdagnacht gelukt om met een eensgezind antwoord te komen op de gewelddadigheden in Israël en de Palestijnse Gebieden. De EU staat pal achter Israël en zegt dat het land het recht heeft om zich te verdedigen. Toch maakt de EU zich ernstig zorgen over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza.

Regeringsleiders roepen Israël op zich aan internationale regels te houden wanneer het terugvecht tegen Hamas en om humanitaire pauzes in te lassen, zodat hulpgoederen de bevolking van Gaza kunnen bereiken.

Hamasterreur

Begin oktober vuurde de terreurorganisatie Hamas duizenden raketten af op Israël. Tegelijkertijd vielen militanten van de terreurorganisatie grensposten en Israëlische dorpen aan waarbij doden vielen en ook mensen ontvoerd werden. Israël reageerde op hun beurt met raketaanvallen en sloot de toevoer van water, elektriciteit en brandstof af naar de Gazastrook. Inmiddels zijn aan beide kanten duizenden doden gevallen.

Terughoudendheid

“Iedereen erkent dat Israël zich moet verdedigen”, zei demissionair premier Mark Rutte na afloop van de vergadering met regeringsleiders in Brussel. “Iedereen ziet dat als Hamas niet wordt bestreden, dat uiteindelijk betekent dat Israël niet kan voortbestaan”.

Tegelijkertijd zijn de regeringsleiders het er ook over eens dat Israël moet handelen met terughoudendheid en humanitaire hulp een kans moet geven om onschuldige burgers in Gaza te bereiken. “Er moet grootschalige toegang zijn van medische hulpmiddelen, van water, elektriciteit en van brandstof”, vervolgde Rutte.

Wat doet Israël?

Of Israël werkelijk waarde hecht aan de oproep van de EU moet nog blijken. Het land voert sinds de aanval van Hamas begin oktober, luchtaanvallen uit op Gaza. Daarnaast stuurde Israël de afgelopen dagen ook al grondtroepen de grens over. Volgens Rutte is Israël wel gevoelig voor de oproep van de EU. “Israël heeft er ook belang bij dat het de steun behoudt”, zei hij.

Alle diplomatieke inspanningen zijn er de komende tijd in ieder geval op gericht om meer hulpgoederen in Gaza te krijgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie