Rafaela (D66): “Fundamenteel recht voor alle vrouwen in Europa vastgelegd”

Loontransparantie om de loonkloof tegen te gaan. Europarlementariërs willen er wetgeving over. Samira Rafaela (D66) trok de kar.

2 min. leestijd

Europarlementariërs willen door middel van loontransparantie de inkomenskloof tussen man en vrouw recht trekken. In een vergadering woensdagmiddag riepen ze de Europese Commissie en de lidstaten op met wetgeving te komen.

Werknemers moeten volgens het voorstel het recht krijgen om informatie te krijgen over het gemiddelde loon van collega’s in dezelfde functie. Zo moet het voor werkgevers minder makkelijk worden om werknemers naargelang hun geslacht anders te betalen.

Karrentrekkers

Europarlementariër Samira Rafaela (D66), die de onderhandelingen over het voorstel leidde, is trots dat ze zover gekomen zijn. “We hebben een fundamenteel recht voor alle vrouwen in Europa vastgelegd”, zei ze tijdens een speciale vergadering.

“Dankzij deze wet hebben werknemers toegang tot de juiste informatie om te beoordelen of zij eerlijk beloond worden. Als er geconstateerd wordt dat dit niet zo is, hebben zij een sterke juridische positie om het recht te behalen.”

Ook PvdA-Europarlementariër Vera Tax is al jaren met het onderwerp bezig. De bewijslast om aan te tonen dat er geen sprake is van ongelijke beloning ligt nu bij de werknemers. “Zo hoort het natuurlijk ook: het is voor werknemers een oneerlijke en onbegonnen strijd om zélf loondiscriminatie te bewijzen. Alleen met wetgeving kunnen we het veelkoppige monster dat de loonkloof is, een kopje kleiner maken”, aldus Tax.

Verplichtingen

Bedrijven hebben met de nieuwe wet de verplichting om te rapporteren over de loonkloof binnen hun organisatie. Bedrijven met meer dan 250 werknemers doen dit ieder jaar, bedrijven tussen 150 en 249 om de drie jaar. De bedrijven onder de 100 werknemers mogen dit vrijwillig doen, maar worden wel aangemoedigd.