Raad geeft groen licht voor adminstratieve ‘adempauze’ voor Europese bedrijven

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Maandag heeft de Europese Raad groen licht gegeven voor het uitstellen van regels op het gebied van duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemen voor Europese bedrijven. Met dit zogeheten ‘stop-de-tijd’-mechanisme hoopt Brussel de Europese concurrentiekracht een boost te geven en duidelijkheid te bieden aan ondernemingen. “Goed nieuws” aldus Bert-Jan Ruissen (SGP).

Uitstel en afstel

Door het ‘stop-de-tijd’-mechanisme wordt de implementatie van de antiwegkijkwet (CSDDD), die EU-bedrijven verantwoordelijk maakt voor misstanden zoals uitbuiting en milieuvervuiling in de hele toeleveringsketen, voor de meeste bedrijven uitgesteld tot 2027. Voor sommige kleinere bedrijven geldt zelfs uitstel tot 2028.

Bovendien hoeven bedrijven door het stop-de-tijd-mechanisme pas vanaf 2028 te voldoen aan uitgebreide rapportageverplichtingen op het gebied van duurzaamheid (CSRD). Volgens de oorspronkelijke regels, zouden 50.000 Europese bedrijven aan die verplichtingen moeten voldoen. Door de versoepeling zijn dat er nu nog maar 10.000, vertelt een EU-ingewijde aan Politico. In totaal wordt 80 procent van de Europese bedrijven door de aangepaste regels volledig ontzien van de rapportageverplichtingen.

Omnibus

Het voorstel maakt deel uit van het zogeheten omnibuspakket: maatregelen om administratieve rompslomp voor bedrijven te verlagen en een gunstiger ondernemersklimaat in Europa te creëren. Over de rest van het pakket wordt nog onderhandeld. Door het gebruik van een urgente procedure, kon het Europees Parlement op 3 april dit deel van de omnibusmaatregelen alvast aannemen.

Zodra het omnibuspakket in zijn geheel wordt aangenomen, hoeft maar liefst 80% van de Europese bedrijven voorlopig niet te voldoen aan verschillende plannen op het gebied van sociaal verantwoord ondernemen en duurzaamheid, die in 2024 zijn geïntroduceerd.

“Goed nieuws”

Bert-Jan Ruissen (SGP) noemt de beslissing “goed nieuws”. Op X stelt hij dat hij hoopt dat de Commissie snel met meer voorstellen komt die midden- en kleinbedrijven verder ontzien, “zonder het kind met het badwater weg te gooien. Want verantwoord ondernemen blijft belangrijk, bijvoorbeeld door geen producten in te kopen die gemaakt zijn via uitbuiting in lagelonenlanden”, aldus de Europarlementariër.


Ook Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor Economie, verwelkomt op X de instemming van de Raad en de “ademruimte” die dit aan bedrijven geeft.