Nederlandse Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (CU) haalden dinsdag hard uit naar China tijdens een debat over de relatie tussen de EU en het land. Onafhankelijkheid van China is belangrijk, vindt Ruissen. Van Dalen gaat een stap verder en roept op tot een boycot van Chinese producten.
Spanningen
Het debat vindt plaats terwijl de spanningen tussen China en het Westen oplopen. Na een bezoek van de Taiwanese president aan de Verenigde Staten voerde China militaire oefeningen uit rond de eilandstaat. China vindt dat Taiwan officieel deel uitmaakt van Chinees grondgebied.
Na de Tweede Wereldoorlog vluchtte de toenmalige regering van China naar het eiland Taiwan, toen de communisten op het vasteland de macht grepen. Deze regering van China regeerde daar verder, en Taiwan is langzaamaan veranderd in een functionerende democratie. De opgelopen spanningen komen ook in het Europees Parlement tot uiting.
Trans-Atlantische samenwerking
“Dat China een dictatuur is waar mensenrechten massaal geschonden worden, is natuurlijk al langer bekend”, zegt Ruissen. “China intimideert en bedreigt journalisten, gaat zich te buiten aan grootschalige spionageactiviteiten, en wat te denken van de agressieve houding ten opzichte van Taiwan.”
Westerse landen moeten zich door China niet tegen elkaar uit laten spelen, vindt hij. Hij heeft dan ook commentaar op de recente houding van de Franse president Emmanuel Macron. Macron zei dat de EU zich niet mee moet laten slepen in het conflict tussen China en de VS over Taiwan. De VS heeft Taiwan militaire steun beloofd als China Taiwan aan zou vallen. Ruissen vindt de trans-Atlantische samenwerking juist broodnodig.
Boycot
Peter van Dalen is ook niet te spreken over de manier waarop China handelt. “In China worden talloze christenen en andere gelovigen vervolgd. De Oeigoeren, een Turkssprekende moslimminderheid, verdwijnen in kampen. Er is nog altijd sprake van illegale orgaanroof. En China haalt uit de hele wereld grondstoffen weg en importeert grote hoeveelheden olie uit Rusland”, zegt hij.
Hij vindt dat er voldoende redenen zijn voor een Europese boycot van producten uit het land. “Helaas is dat niet haalbaar, want ook in dit huis zijn er meer volgelingen van de koopman dan de dominee”, constateert Van Dalen. China is namelijk een grote handelspartner van de EU. Daarom roept Van Dalen de consumenten zelf op tot een boycot van Chinese producten. “Versterk elkaar, koop Europese waar”, spreekt hij het Europees Parlement toe.