De boerenprotesten in Brussel zijn een stuk grimmiger dan eerder deze maand. Rond het Schumanplein waar EU-ministers van Landbouw aan het vergaderen zijn, staan de straten vol met trekkers van vooral Belgische boeren. Er ligt mest op de grond en banden worden in brand gestoken.
Rookbommen en ook traangas vormen een mistige muur op de plekken waar de oproerpolitie de boeren probeert tegen te houden. De boeren zijn nog altijd niet tevreden. Ze willen af van de administratieve rompslomp en maken zich zorgen over het EU-handelsverdrag met Zuid-Amerika.
‘Het wordt te veel’
Een van de protesterende boeren is Arsène Van Laeken uit de buurt van Terneuzen. Hij staat met een roze vlag, van de nieuwe Belgische partij ‘Voor U’, achteraan in de menigte die zich in de buurt van het Raadsgebouw verzameld heeft. Daar is het net iets rustiger. Aan de voorkant proberen boeren de brandweer ervan te weerhouden een stapel brandende banden te blussen.
Abonneer je op de nieuwsbrief Landbouw & Visserij
Hij is al 35 jaar boer en krijgt steeds meer te maken met administratieve rompslomp. “Wij boeren moeten bijna iedere week iemand voor een halve dag inhuren om allerlei papieren in te vullen”, klaagt hij. Van Laeken heeft het onder andere over Belgische regels die bepalen dat boeren per perceel aan moeten geven welke en hoeveel mest ze daar gebruikt hebben. Van de zotte, vindt hij. Het kost hem geld. Die extra ingehuurde kracht moet immers betaald worden.
Handelsverdrag
En ook het Europese handelsverdrag Mercosur, met Zuid-Amerika, wekt woede bij de boeren. Het is ook de reden waarom de meeste boeren vandaag naar Brussel getrokken zijn, legt Van Laeken uit. In Nederland en België worden strenge regels gehanteerd over de kwaliteit van vlees.
Groeihormonen kunnen gebruikt worden om koeien een zetje in de rug te geven. Ze leveren zo meer vlees op, maar de hormonen komen zo wel in het voedsel terecht. Dat mag niet in Europa. “Maar dat vlees gaan we nu wel binnenhalen via het handelsverdrag met Zuid-Amerika”, zegt Van Laeken.
Bezoek uit Nederland
Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is naar Brussel getrokken om steun te betuigen aan de boeren. In een filmpje loopt hij samen met Europarlementariër Marcel de Graaff tussen de trekkers door. De boeren worden uitgerookt, vindt FvD. “Ze worden onteigend, en op hun land worden huizen gebouwd voor asielzoekers”, zegt De Graaff.
FvD doet niet alleen in Nederland mee aan de Europese Parlementsverkiezingen, maar ook in Vlaanderen. De boeren zijn een belangrijke doelgroep voor de partij.
Protesten
De vele boerenprotesten zijn vooral te danken aan de nieuwe generatie boeren, denkt Van Laeken. Hij herinnert zich nog dat tien tot vijftien jaar geleden Belgische boeren al met de regering in gesprek waren over de versoepeling van regels. “Dat liep op niets uit”, zegt Van Laeken. “De boeren van nu pikken dat gewoon niet meer.”
Maar protesteren is niet alles. Van Laeken heeft zich aangesloten bij de nieuwe Belgische partij ‘Voor U’. Hij staat zelfs op de lijst voor de Vlaamse verkiezingen in juni. Zijn partij wil op Vlaams niveau, maar ook op Belgisch en Europees niveau zetels winnen om ook in de politiek een verschil te maken. De voorzitter van de Belgische partij Boerburgerbelangen (BBB) verliet de BBB en sloot zich vorige maand ook aan bij de nieuwe partij ‘Voor U’.