Het is een eigenaardig gezicht voor de toeristen die vandaag besloten hadden het Atomium in het Brusselse Heizelpark te bezoeken. Langs de paden richting het gigantische monument in de vorm van een atoom staan rijen met trekkers uit Nederland, Duitsland en België. Zo’n vijfhonderd schat de politie. In de verte is de muziek van het boerenprotest al te horen. “Ohne Bauern kein Bier”, klinkt het uit de speakers.
Passie
Jos Scherff uit Brabant is samen met de buurman net uit de auto gestapt. Ze lopen met een Nederlandse vlag over de schouder richting het lawaai. Jos wil agrariër worden en de boerderij van zijn buurman overnemen. Hij liep als kind al rond op de boerderij van de buurman. “Daar heb ik mijn passie voor het boerenleven ontwikkeld.” Hij maakt zich zorgen over de toekomst. Hij wil boer worden. Maar die mogelijkheid krijgt hij niet, zegt hij, de huidige regelgeving is de boosdoener.
Het boerenprotest is georganiseerd door Farmers Defence Force en Europese zusterorganisaties. Ze willen ervoor zorgen dat na de Europese verkiezingen een zo ‘boervriendelijk mogelijk’ Europees Parlement in Brussel zit. Op de sprekerslijst vooral rechtse partijen. Polen uit de conservatieve ECR, het Belgische Vlaams Belang en ook Europarlementariër Rob Roos betreedt het podium.
Sterke oppositie
Het zijn niet alleen boeren die kwamen opdagen. Tussen de zee van vlaggen uit heel Europa – Roemenië, Polen en Italië – is ook een grote Nederlandse vlag te vinden. Daarnaast wappert een vlag met een gigantisch grote foto van de rechtse influencer Eva Vlaardingbroek. Hilbrand, hij zegt zijn achternaam liever niet, is ICT’er, maar is speciaal met de Flixbus uit Groningen naar Brussel gekomen. Hij wil zijn steun betuigen aan de boeren en denkt dat sterke oppositiepartijen de komende termijn de doorslag gaan geven. BBB noemt hij niet, de PVV ook niet. Wel Forum voor Democratie en het Duitse AfD.
Om een groot grasveld hebben de boeren zich verzameld. Er is een gigantisch podium met een geluidsinstallatie die je normaal alleen op festivals ziet. Aan de randen staan trekkers, frituurtjes, maar ook standjes van politieke partijen. BVNL bijvoorbeeld. Een paar meter verderop staat de grote campagne-bus van FvD.
Boos
In de menigte staan Dominique en Louise Manger uit Beieren. Verderop staat hun trekker, versierd met de Duitse en Beierse vlag. Met handen en voeten en steenkolenengels leggen ze uit waarom ze hier zijn. “Het kan toch niet zo zijn dat iemand die niks over landbouw weet, wetten maakt over boeren”, zegt Louise. Het koppel heeft een boerderij die volledig circulair functioneert. Ze telen eigen voer (maïs) voor hun runderen en verkopen het vlees niet aan supermarkten, maar in hun eigen winkel. De mest gebruiken ze weer om de akkergrond te bemesten. Ze zijn overduidelijk boos. Ze voelen zich gehinderd door Europese wetten, gemaakt door onbekende politici, die niks over het boerenleven weten, vinden ze. “In Duitsland moet je een diploma hebben om muren te mogen schilderen, maar je mag wel zonder diploma de politiek in”.
Voor Jos, de jonge boer uit Brabant, is vooral het mestbeleid een pijnpunt. Hij ziet nu al hoeveel extra kosten zijn buurman heeft omdat hij zijn eigen mest niet kwijt kan op zijn eigen land. “Dat moet weggebracht worden en dat kost geld”, zegt hij. En hij ziet ook op tegen de administratieve rompslomp. Het boerenleven lijkt Jos ontzettend leuk, maar uren achter een computer zitten om Excel-bestandjes in te vullen, haalt de lol er wel een beetje vanaf.
Probleem
Wat Jos gaat stemmen weet hij nog niet zeker. Hij hoopt in ieder geval op een nieuwe wind in het Europees Parlement. Een die rekening houdt met boeren. Waarschijnlijk wordt het de BBB, legt hij uit. Het is immers de boerenpartij. Met de PVV is hij het ook op een heleboel punten eens, maar er is een probleem. Hij heeft PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler nog nergens gezien en weet dus niet precies wat de PVV in Brussel wil bereiken.