Het buldert en bliksemt in Brussel. Binnenshuis wel te verstaan, want vandaag speelt klimaatverandering een hoofdrol in het Europees Parlement.
In verschillende commissies wordt gesproken over het klimaatrapport van het IPCC, het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering. Ook de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (Groenlinks) zal aanwezig zijn bij de presentatie. Hij is coördinator van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid in het Europees Parlement.
Grenstaks als heilig elixir?
Centraal staat het voorstel van Eurocommissaris Frans Timmermans voor een grenstaks om de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen.
Deze heffing is gericht op producten van buiten Europa, die met te veel CO2-uitstoot worden gemaakt. Dan gaat het om bijvoorbeeld staal en aluminium. Europese bedrijven moeten voor met maken van zulke producten rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten.
Met de heffing wil de Europese Unie twee vliegen in een klap slaan. Het voorkomt dat de Europese industrie wordt weggeconcurreerd door goedkopere alternatieven uit het buitenland en is ook nog eens een stimulans om groener te gaan ondernemen.
Naar de bron
De CO2-heffing berust op een simpel economisch principe: hoe hoger de heffing, hoe minder aantrekkelijk het uitstoten van koolstof is. Met een geleidelijke invoering wordt een economische schok voorkomen en krijgen bedrijven en de industrie de kans om duurzame alternatieven te zoeken.
Deze groene grenstaks begint bij de bron, dus bij de producent. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Wel kan je de heffing opleggen als het product bij grenzen van Europa aankomt. In de zeehavens bijvoorbeeld.
De groene grenstaks doet buiten Europa veel wenkbrauwen fronsen. Zo zou deze CO2-heffing heel nadelig kunnen uitpakken voor export-landen als Turkije. Ook voor de zogenoemde BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Verwacht wordt dat ze later vandaag met een gezamenlijke reactie komen. De presidenten van die land zijn bij elkaar in New Dehli voor hun 13de topontmoeting en verwacht wordt dat zij stevige kritiek zullen hebben op het Europese voorstel.