Ook Lagarde ziet graaiflatie

ECB-voorzitter Christine Lagarde bezocht het Europees Parlement. Daar ging het onder meer over de toenemende winstmarges van bedrijven en rentebetalingen aan commerciële banken.

2 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Hebben bedrijven misbruik gemaakt van de woekerende inflatie om hun prijzen buitenproportioneel te verhogen? Dat is de vraag die centraal staat bij het fenomeen ‘graaiflatie’. Lang hielden bedrijven vol dat ze niet anders konden dan hun prijzen verhogen. Hun kosten waren nu eenmaal hoger door de inflatie. Maar toen van steeds meer bedrijven bekend werd dat hun winstmarges waren toegenomen, kwamen daar steeds vaker vraagtekens bij te staan.

“Iedereen in dezelfde situatie”

Vooral vanuit de linkerkant konden veel bedrijven op kritiek rekenen. Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank liet tijdens haar bezoek aan het Europees Parlement merken dat ze zich kan vinden in de kritiek. “We zien in sommige sectoren dat bedrijven hun winstmarges konden verhogen. Dat kwam door een mismatch tussen vraag en aanbod. En door de grote onzekerheid vanwege de de hoge inflatie.”

Volgens Lagarde werd dit aangewakkerd doordat er een gevoel was dat “iedereen in dezelfde situatie zat en de prijzen verhoogde”. Wel benadrukt de ECB-voorzitter dat er niet genoeg goede data zijn om zich al te krachtig over het fenomeen uit te spreken.

Verder vindt ze dat het vooral aan de concurrentiewaakhonden is om het probleem verder te onderzoeken. “Ik denk zeker dat daar gegronde reden voor is.”

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) maakt van de gelegenheid gebruik om Lagarde aan de tand te voelen over een volledig andere kwestie. Tang maakt zich zorgen over de rentebetalingen van de ECB aan commerciële banken. 

Rentebetalingen

Zoals wij ons spaargeld bij een commerciële bank parkeren, kunnen die hun tegoeden kwijt bij de ECB. Doordat de rente zo hard steeg, schat men dat de ECB commerciële banken zo’n 135 miljard euro aan rentebetalingen moeten vergoeden over deze tegoeden. “Een buitengewoon teken van vrijgevigheid naar bankieren, ten koste van de belastingbetaler”, citeert Tang de Belgische econoom Paul De Grauwe.

Lagarde moet Tang echter teleurstellen: “Ons hoofdmandaat is prijsstabiliteit. De enige maatregel die we daarvoor hebben is de rente. Het feit dat dat gepaard gaat met rentebetalingen aan commerciële banken is een bijproduct.” Volgens Lagarde is de ECB dan ook totaal niet bezig met het feit of haar beleid al dan niet “vrijgevig” is. Desondanks “begrijpt” Lagarde Tangs frustratie. 

Voor meer financieel nieuws, abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief De week van de Euro

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie