Ook Kosovo lid van de Raad van Europa, Nederland stemde voor

1 min. leestijd
Raad van Europa – Dora Bakoyannis

De Raad van Europa is de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van Europa. Ook landen buiten de EU zijn lid van deze organisatie. Het orgaan telt 46 leden, 27 EU-lidstaten zijn ook lid. Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van de leden voor de toelating van Kosovo tot de Raad van Europa. Ook Nederland.

Servië, dat Kosovo nog altijd ziet als een afvallige regio, is niet blij met het besluit om Kosovo in de club op te nemen. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de Griekse Dora Bakoyannis, namens de EVP-fractie de parlementaire arm in de Raad van Europa. Zij is de kartrekker is van dit rapport. Opmerkelijk is dat haar thuisland, Griekenland, Kosovo niet erkent als onafhankelijke staat en Bayokannis benadrukte voor de zekerheid nog maar even dat het rapport niks te maken heeft met de erkenning van Kosovo.

Toch was Biljana Pantić Pilja, een Servisch nationalistisch-conservatief parlementslid van de Servische Progressieve Partij van president Aleksandar Vucić, ontevreden met haar optreden. “Mevrouw Bakoyannis, ik wil u feliciteren met wat u vandaag doet, want u zult de geschiedenis ingaan als iemand die op de meest brutale manier alle normen van het internationaal recht heeft geschonden in de principes waarop deze organisatie is gegrondvest.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie