Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO

Demissionair premier Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

2 min. leestijd

De kogel is door de kerk, onze demissionair premier Mark Rutte wordt de nieuwe NAVO topman. Het was gisteravond al bekend dat de grootste horde genomen was, door Viktor Orbán achter Ruttes kandidatuur te krijgen. Eerder vandaag kondigde de Slowaakse president Peter Pellegrini aan dat hij Rutte niet meer zal blokkeren. Dat betekende dat alleen Roemenië nog om moest, om de weg vrij te maken voor de VVD’er. Dat moment is nu aangebroken, want de Roemeense tegenkandidaat Klaus Iohannis trekt zich volgens de NOS terug. Iohannis zou alsnog voor een andere positie in aanmerking komen binnen de NAVO, welke functie binnen de militaire alliantie met hoofdkantoor in Brussel, is nog niet bekend.

Spuigasten

Het begon allemaal in oktober vorig jaar tijdens een fameuze uitzending van het radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM. Premier Rutte zei te stoppen als premier, dat hij dat eerder had moeten doen en dat hij een internationale topfunctie, zoals NAVO secretaris-generaal, wel zag zitten. Die uitspraken gingen de wereld over en vanaf dat moment heeft de VVD’er ervoor gekozen om stevig op z’n tong te bijten en verder geen uitspraken te doen.

Orbán boeman

Steun vanuit de Verenigde Staten kwam al gauw en ook veel Europese leiders zagen Rutte wel zitten. Het grootste obstakel voor de officiële benoeming van Rutte was de Hongaarse Viktor Orbán. Orbán wilde toezeggingen van de NAVO voor hij akkoord zou gaan met Ruttes benoeming. Voor de goedkeuring van Orbán heeft de huidig secretaris-generaal Jens Stoltenberg al toezeggingen gedaan over een Hongaarse opt-out als het gaat om militaire en financiële steun naar Oekraïne. Rutte moest de Hongaar overtuigen dat deze toezeggingen ook onder leiding van Rutte gehandhaafd worden.

Naast Dirk Stikker, Joseph Luns en Jaap de Hoop Scheffer wordt Mark Rutte nu de vierde Nederlander die als secretaris-generaal zal fungeren bij de militaire alliantie die opgericht werd in 1952.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie