Nieuwsbrief Brussels Peil | Op de schop

De nieuwe Europese Commissie moet nog starten, maar nu al is het nieuwe beleid volop merkbaar in Brussel, aldus onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) in dé Europa-nieuwsbrief Brussels Peil van deze week. Ze moeten nog beginnen en alles moet vooral in de eerste honderd dagen van de nieuwe commissie, Von der Leyen II, gebeuren. Maar de voorbereiding voor de verbouwing is begonnen. De restauratie, wordt het ook wel genoemd, of het repareren van schade uit het verleden.

3 min. leestijd

In de nadagen van Von der Leyen I, loopt de voorzitter al vooruit op wat er gaat komen. Even een paar voorbeelden: We hebben de wolf al gehad, toegegeven de versoepeling van de beschermingsmaatregelen is geen gevolg van de verkiezingsuitslag, dat was al eerder ingezet. Alleen Spanje en Ierland twijfelen nog, maar de wolf wordt minder beschermd door Brussel op den duur. 

Deze week werd de ontbossingswet uitgesteld. Dat is wel het gevolg van de nieuwe koers. De EU-wet verplicht bedrijven om aan te tonen dat gedurende het productieproces geen bos is gekapt. Dus geen tropisch regenwoud, dat heeft plaats gemaakt voor koffieplantages. Vooral de grote christendemocratische fractie (EVP) heeft actie gevoerd, met steun van onder meer de conservatieve ECR, waar de SGP bij zit om de wet niet nu al in te voeren.

Minder groen

Het compromis is dat er een en ander wordt aangepast. In de taal van de Commissie is dat regelingen worden aangepast zodat ze duidelijker zijn. Voor ondernemers betekent het vooralsnog uitstel van het invullen van een berg formulieren. Ze noemen de wet bij de EVP een bureaucratisch monster. En nadat er ook klachten kwamen uit Brazilië en de Verenigde Staten koos de Europese Commissie de vlucht naar voren; nu dus nog even geen ontbossingswet. 

Is het vooral de landbouw? Nee, dat springt natuurlijk in het oog, maar er zijn meer Green Deal afspraken waarover nagedacht wordt. Zo heeft de EU een speciale heffing bedacht voor producten, zoals staal, waarbij veel CO2 vrij komt tijdens het maken ervan. In de Europese Unie moeten bedrijven voor de CO2 uitstoot betalen en bedrijven van buiten de EU, die bijvoorbeeld staal willen exporteren naar Europa betalen een heffing, zodat ze net zoveel milieukosten hebben als bedrijven in de 27 lidstaten. Dat heet CBAM.

Maar Europese bedrijven die exporteren, zijn door die Europese regels opeens veel duurder geworden en kunnen nauwelijks meer producten uitvoeren. Er wordt nu nagedacht over hoe dat probleem is op te lossen. 

Peildatum

En dan hebben we de auto’s. Onder leiding van Italië wordt geprobeerd om de regels voor de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren die CO2 uitstoten te versoepelen. De afspraak is dat vanaf 1 januari 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren (waar CO2 bij vrijkomt) meer in Europa verkocht kunnen worden. Je mag nog wel in de oude auto’s blijven rijden. Er was al afgesproken om in 2026 te kijken of de fabrieken die deadline konden halen. Als peildatum is 2026 gekozen, maar Italië en de Duitse auto-industrie willen nu al in 2025 kijken of het lukt. En als de conclusie is dat er beren op de weg zijn, moet de datum van 2035 op de helling.