Nieuwsbrief Brussels Peil: In het oog

2 min. leestijd

De nieuwsbrief Brussels Peil gaat deze week over de lastige positie van Nederland. We maken geen vrienden door tegen de toetreding van Bulgarije tot de Schengen zone te stemmen. We krijgen op ons donder vanwege het landbouwbeleid. Premier Rutte kan deze week z’n borst nat maken als de Europese top in Brussel wordt gehouden. Maar over een ding zijn de Europese regeringsleiders het wel eens. De macht moet bij de gekozen regeringsleiders liggen en niet bij het Europees Parlement.

En dus wordt de voorzitter van de Europese Commissie in de toekomst gewoon benoemd. De regeringsleiders hebben geen zin in een Europese verkiezingscampagne, waarbij de nieuwe sterke man of vrouw van de volgende Europese Commissie wordt gekozen.

Europese kieslijsten

En dat is tegen het zere been van het Europees Parlement dat nu juist wel wil dat er iets meer democratie in de Europese Unie komt. In een eerder aangenomen voorstel van het Europees Parlement is ook sprake van zogenoemde transnationale kieslijsten; waarbij je dus gewoon zoals altijd op nationale partijen kan stemmen, maar ook op een Europese lijst. De lijsttrekker van die Europese lijst kan dan, zo is het idee, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden.

Het zou in de plannen om 28 Europese zetels gaan voor het nieuwe Europees Parlement dat in 2024 wordt gekozen. Maar het is slechts een voorstel, want het Europees Parlement heeft er geen zeggenschap over. De kieswet is een onderwerp waar de regeringsleiders en de lidstaten zelf over gaan. In de Nederlandse Tweede Kamer is er geen meerderheid voor het plan.

De verwachting is dat de regeringsleiders eind deze week tijdens hun december-top korte metten zullen maken met deze ideeën en alles bij het oude zullen laten. Dus alleen kieslijsten met nationale partijen en ook geen verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

En dus begint het voorzichtige lonken naar de baan van Ursula von der Leyen. Zelf heeft ze nog niet formeel gezegd of ze beschikbaar is voor een volgende termijn, maar daar wordt wel van uitgegaan. Er zijn ook kapers op de kust. De Franse eurocommissaris Thierry Breton laat doorschemeren wel interesse in de baan te hebben en ook de huidige voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola (Malta) wordt genoemd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie