Het Europees Parlement heeft alvast een voorschot genomen. In de Begrotingscommissie is afgesproken dat het budget omhoog moet. In de huidige wereld is slechts één procent van het Bruto Nationaal Product, wat nu de norm is, volstrekt onvoldoende vinden ze. De begroting moet wel eenvoudiger, maar het is niet de bedoeling dat verschillende fondsen worden samengevoegd (zoals de Europese Commissie van plan is). En er moet meer geld naar defensie, maar het mag niet ten koste gaan van andere zaken zoals de cohesiefondsen en de landbouwuitgaven. Dit is overigens een eerste standpunt, want ook het Europees Parlement moet de komende maanden nog de definitieve mening bepalen. Maar hier kan je het eerste standpunt alvast lezen.
Landbouwborrel
Gewapend met de eerste analyses debatteerden de drie Nederlandse landbouwwoordvoerders (Jessika van Leeuwen BBB, Bert-Jan Ruissen SGP en Anna Strolenberg VOLT) over hoeveel geld er de komende tijd aan landbouw moet worden uitgegeven. (zie foto boven). Volgens Ruissen komt er zoveel op de landbouw af, dat het budget minimaal hetzelfde moet blijven. Daar is Van Leeuwen het namens de BBB mee eens. “Landbouw is net zo belangrijk als defensie”, vertelt ze tijdens de Landbouwborrel, een discussieavond in het Holland House met als publiek veel landbouwlobbyisten die in Brussel werken. Ze horen Strolenberg zeggen dat ook wat Volt betreft er niet perse op de landbouwuitgaven hoeft te worden bezuinigd. Maar ze wil wel dat het geld anders wordt gebruikt. Niet meer alleen inkomenssteun voor boeren die dan hun gang mogen gaan. “Ik wil wel sturen. Dus meer duurzame landbouw of boeren die koolstof opslaan in de grond een vergoeding geven.”
Het staat op gespannen voet met in ieder geval het uitgangspunt van het huidige kabinet dat juist minder geld richting Brussel wil brengen. Uit de landbouw komt de uitdrukking; de kool en de geit sparen, maar de vraag is of dat hier ook kan. Want naast extra geld voor defensie is er ook nog de roep om extra geld te investeren in digitale autonomie en kunstmatige intelligentie. Daar gaan we komende woensdag 30 april over praten tijdens de tweede aflevering van HARD TALK EUROPA in Den Haag dit keer:
