Nieuwe Europese btw-regels moeten voor minder druk op mkb-bedrijven zorgen

Volgende week zit minister van Financiën Steven van Weyenberg de laatste keer voor de verkiezingen samen met zijn collega’s in Brussel. De komende maanden worden het nieuwe Europese Parlement en de nieuwe Europese Commissie geïnstalleerd. Er zullen in die tijd nauwelijks nieuwe wetten aangenomen worden. Maar voor volgende week hebben de ministers nog een drukke agenda.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Zo zullen de ministers van Financiën voor de eerste keer stemmen over nieuwe Europese btw-regels. Voor grensoverschrijdende digitale diensten en leveringen moet er per 2028 een gestandaardiseerde elektronische factuur komen. Die moet dus in de hele EU hetzelfde zijn. Lidstaten die al een systeem voor elektronische facturen hebben, krijgen tot 2030 de tijd. Nederland had graag gezien dat de streefdatum vroeger was, maar gaat toch akkoord met het compromis.

Minder administratie

Het kabinet is tevreden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Weyenberg dat de huidige Europese btw-regels op sommige vlakken verouderd waren. De nieuwe regels zullen de administratieve lasten voor bedrijven verminderen en ook fraude tegengaan.

“Voor Nederland hadden de administratieve lasten nog lager gekund. Maar er is een compromis, en dat is ook belangrijk”, schrijft van Weyenberg. “Stel dat de lidstaten niet tot een compromis gekomen waren en elk een eigen systeem voor elektronische facturering hadden geïntroduceerd, dan hadden al die lidstaten een eigen werkwijze gehad. Wat betekent: nog meer administratie voor ondernemers.”

Bol.com

Ook worden de btw-regels voor platformbedrijven Europees geharmoniseerd. Verkopers die hun producten via platforms zoals bol.com aanbieden, verkopen in de praktijk vaak rechtstreeks aan de klant. Voor de berekening van de btw redeneert de belastingdienst anders. Voor de belastingdienst verkoopt de verkoper het product eerst aan het platform, vervolgens aan de klant. De vraag wanneer het platform wel of niet moet worden meegerekend bij de btw, beantwoordt iedere lidstaat anders. En dat zorgt voor verwarring bij bedrijven. De EU wil de verschillende regels op elkaar afstemmen.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Volledig geharmoniseerd worden de regels echter niet. Zo mogen landen bijvoorbeeld bij kortstondige verhuur (Airbnb) nog zelf kiezen of ze het platform meenemen bij de btw-berekening. Nederland had ook hier graag meer harmonisatie gezien, maar kan zich ook wel vinden in het compromis.

Het pakket moest ook de ‘Import One-Stop Shop’ (IOSS), een regeling voor btw bij e-commerce tussen derde landen en de EU, verplichten. E-commercebedrijven buiten de EU die producten aan EU-burgers verkopen zouden dan een soort Europees btw-nummer kunnen krijgen. Maar dit leek niet haalbaar op de korte termijn. Deze doelstelling wordt daarom toegevoegd aan een nieuw douanepakket, waar de ministers pas later over gaan stemmen.