Brigitte van den Berg (35) heeft net haar eerste stemming achter de rug. “Het was even schrikken hoe snel het ging. Maar ik denk dat ik het foutloos heb doorstaan”, lacht ze. Tussen de hectiek van haar eerste week Straatsburg door heeft ze nog even de tijd gevonden voor Brusselse Nieuwe, zij het in een kantoor dat nog helemaal kaal is. Maar daar wil ze toch niet al te veel gebruik van gaan maken. Het liefst bedrijft ze politiek onder de mensen.
Van den Berg brengt een hoop lokale ervaring mee naar Brussel. Als wethouder in Beverwijk zag ze van dichtbij hoe ons energienet wordt klaargemaakt voor een duurzame toekomst. “In de regio IJmond woon je midden in de energietransitie. Het is daar dat de waterstofroute en heel wat windmolenparken komen. En er is Tata Steel, dat groen staal moet gaan maken.”
Het was deze ervaring die haar dreef naar het Europese toneel. “Ik merkte wat voor gigantische impact de energietransitie op onze regio had. En dat vraagt om een Europese aanpak. Als regio en zelfs als land kun je dat alleen niet aan.”
Zweinstein
Haar eerste week in Straatsburg voelde bijna surrealistisch. “De trein voor Europarlementariërs leek net de trein naar Zweinstein (red. kasteel uit Harry Potter). Hier was ook iedereen verdwaald op zijn eerste dag. En ik verdenk de trappen in het Parlement er ook van dat ze bewegen,” vertelt ze met een twinkeling in haar ogen.
Ondanks de overweldigende indrukken, blijft Van den Berg nuchter. “Het praktische werk is nog niet begonnen. Nu is het vooral veel kennismaken en gevoel krijgen bij hoe de verhoudingen liggen in de groep.” Ze benadrukt het belang van netwerken. “Je bent op zoek naar mensen die dezelfde doelen hebben, met hen wil ik samenwerken.”
Mbo-diploma’s
Als lid van de commissies voor werkgelegenheid (EMPL), cultuur (CULT) en industrie (ITRE) heeft Van den Berg duidelijke doelen voor ogen. “De twee punten waar ik me voor wil inzetten zijn industriestrategie en mbo-diploma’s. Ik wil investeren in vakmensen.” Ze toont zich verbaasd over de huidige situatie rond mbo-diploma’s in Europa. “Het is toch niet te geloven dat de diploma’s voor mbo-studenten niet Europees geldig zijn. Bij hbo en wo is dat wel het geval door de bachelor-masterstructuur.”
Van den Berg ziet hierin een cruciale uitdaging voor de toekomst van Europa. “Wie gaat die energietransitie dragen? Onze vakmensen! In Europa maken we nu nog veel te weinig wetgeving met die groep voor ogen.” Ze pleit voor meer inclusiviteit, ook binnen de Europese instellingen zelf. “In het Europees Parlement kun je geen stage lopen zonder academisch diploma, absurd. Waarom kun je niet met Europa kennismaken door stage te lopen bij bijvoorbeeld de beveiliging of de techniek?”
Tata Steel
Haar ervaring met het Tata Steel-dossier in Beverwijk heeft haar voorbereid op de complexiteit van Europese besluitvorming. “Nederland is nu aan het onderhandelen met Tata Steel, daar ben ik wel positief over, maar eigenlijk moet je dat Europees aanpakken. Kijken naar wat je als Europa nodig hebt aan industrie.”
Ondanks dat de groene ambities van Europa het afgelopen jaar steeds meer onder druk kwamen te staan, blijft Van den Berg optimistisch. “Ik denk dat we eerder nog een schepje bovenop de Green Deal moeten doen. Met name op het vlak van biodiversiteit maak ik me zorgen over het feit dat Von der Leyen niet uitdrukkelijk zegt dat dit een onlosmakelijk onderdeel vormt van de Green Deal.”
Van den Berg heeft nu vijf jaar om het waar te maken in Brussel. Om achteraf van een succesverhaal te kunnen spreken hoopt ze met name iets te betekenen voor mbo-vakmensen. “Het liefst zie ik dat die diploma’s geïnternationaliseerd worden. Dat is echt een ingewikkeld proces, maar ik hoop daar op zijn minst goede stappen te zetten.” Daarnaast streeft ze naar een Europese industriestrategie en wil ze een verbindende rol spelen tussen lokale overheden en het Europese bestuur.