Nieuw Europees patentrecht moet ondernemers geld en tijd besparen

De lokale vestiging van Het Eengemaakt Octrooigerecht (EOG) werd feestelijk geopend in Den Haag. Omdat niet alle lidstaten meedoen, is het nieuwe systeem voorlopig een aanvulling op het Europese octrooirecht.

2 min. leestijd
Minister Adriaanses van Economische Zaken en Klimaat opent de Haagse vestiging van het UPC

Het patentrecht in Europa gaat op de schop. Vanaf 1 juni wordt het mogelijk uitvindingen te beschermen met één simpele aanvraag die geldt in zeventien EU-lidstaten. Gisteren werd alvast de Nederlandse afdeling van Het Eengemaakt Octrooigerecht geopend. Dit is de nieuwe rechtbank die alle zaken over deze patenten gaat behandelen. De opening werd bezegeld door minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens.

De Nederlandse vestiging is onderdeel van een netwerk van patentrechtbanken. Deze zijn speciaal opgetuigd voor het zogeheten Eengemaakt Octrooirecht dat volgende maand ingaat. In elk van de deelnemende zeventien lidstaten staat er één.

Minder bureaucratie

Het doel van het nieuwe, gezamenlijke octrooisysteem is om de aanvraag en registratie van patenten te versimpelen. Nu moet een patent voor een uitvinding nog in elke lidstaat apart geregistreerd worden. Dit zorgt voor veel onnodige administratieve rompslomp.

Patenthouders kunnen aankloppen in Den Haag wanneer er inbreuk gemaakt wordt op hun patent. Ook zullen er zaken behandeld worden over de geldigheid van patenten. Dit kan hier zowel in het Nederlands als in het Engels, indien er ook een buitenlandse partij betrokken is.

Twee systemen

In totaal doen er voorlopig dus zeventien lidstaten mee aan het nieuwe patentsysteem. Tien andere EU-lidstaten doen nog niet mee. Dit kan later veranderen. Om deze reden zullen voorlopig zowel het oude als het nieuwe patentsysteem blijven bestaan.

Niet alle lidstaten doen mee aan het eengemaakt octrooirecht. Bron: RVO 2023.

Positieve reacties

Zowel het kabinet als ondernemers zijn blij met de nieuwe optie van het eengemaakt octrooi. Minister Adriaansens is verheugd met de Haagse opening: “Het eengemaakt octrooi bespaart ondernemers tijd, energie en geld, omdat zij geen last meer hebben van administratieve verplichtingen en vertaaleisen in zeventien landen.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie