Nederlandse reacties op overlijden voorzitter Europees Parlement David Sassoli

2 min. leestijd

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is in de nacht van maandag op dinsdag overleden, op 65-jarige leeftijd, dat meldt zijn woordvoerder Robert Cuillo op Twitter. Rond 1:15 vannacht is Sassoli gestorven in het ziekenhuis in de Italiaanse stad Aviano, waar hij al op 26 december werd opgenomen.

Ziek

De sociaaldemocraat was opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige complicaties die het gevolg waren van een slecht functionerend immuunsysteem. In september vorig jaar werd Sassoli opgenomen omwille van een zware longontsteking die zou zijn veroorzaakt door de legionairsziekte. Sassoli’s plotselinge overlijden laat ook de grootste Nederlandse spelers in Brussel in ontsteltenis achter. Zoals partijgenoot en Eurocommissaris Frans Timmermans:

Sassoli kon door ziekte in oktober de EU top niet bijwonen en had vorige maand ook aangekondigd zich niet langer verkiesbaar te stellen voor een nieuw termijn als parlementsvoorzitter. Zodoende was ook al voorzien dat het parlement deze maand een nieuwe voorzitter zou kiezen.

Europese leider

De 65-jarige Italiaan, die door menig Europeaan wordt gezien als voorvechter voor de democratie, was sinds juli 2019 voorzitter van het Europees Parlement. Zijn overlijden maakt ook online veel los:

PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius sprak vanochtend op Radio 1 over het overlijden van haar partijgenoot.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie