Nederlandse politici praten in Zwitserland over democratie

2 min. leestijd

Niet alleen in Brussel worden belangrijke vergaderingen gehouden, maar ook in Genève in Zwitserland. Daar stuurt Nederland een groep politici naar toe voor de 148ste vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU). Namens Nederland gaan Hendrik-Jan Talsma (CU) en Fatimazhra Belhirch (D66) uit de Eerste Kamer en Glimina Chakor (GL/PvdA), Judith Tielen (VVD) en Dennis Ram (PVV) uit de Tweede Kamer. 

Het thema van deze vergadering: hoe parlementen bruggen kunnen bouwen voor vrede. De deelnemers gaan op zoek naar gezamenlijke standpunten over kunstmatige intelligentie, betaalbare groene energie en wapensystemen, m.n. militaire robots die zelfstandig vijanden zoeken en aanvallen.

Het samenwerkingsverband bestaat al sinds eind 19e eeuw. Het begon als een project van verschillende parlementariërs, maar inmiddels zitten 143 parlementen uit verschillende landen in de IPU. Ook parlementen uit Noord-Korea, Iran en Zuid-Sahara zitten bij de IPU, de Verenigde Staten niet.

Hoewel de vergadering pas officieel morgen begint, zijn de Nederlanders vandaag al druk met vergaderen. De 12-plus groep, die onderdeel is van de Interparlementaire Unie, houdt een voorvergadering. De 12-plus groep bestaat vooral uit Europese landen, met Australië, Canada en Israël. De groep houdt zich vooral bezig met de voorbereidingen op de Interparlementaire Unie, zoals sollicitaties behandelen en kandidaten voorstellen zodat alle delen van de wereld gelijk vertegenwoordigd zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie