Nederlandse huishoudens geven veel uit, maar niet zo veel als elders in Europa

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlandse huishoudens geven meer geld uit dan de gemiddelde Europese huishoudens. Maar dat maakt Nederland niet het duurst. Landen als Ierland en Denemarken steken hoog boven Nederland uit. Huishoudens in Roemenië, Polen en Bulgarije daarentegen hebben de laagste kosten in de EU.

Huishouden

Statistiekbureau Eurostat publiceerde nieuwe cijfers over de uitgaven van huishoudens in Europa. De conclusie is dat de uitgaven per land enorm kunnen verschillen. Nederland geeft zo’n 116 procent van het Europees gemiddelde uit aan het huishouden. In Ierland is dat 146 procent, terwijl dat in Roemenië dus maar 58 procent is.

De grootste prijsverschillen zijn te zien bij tabak en alcohol. Dat heeft vooral te maken met de verschillen in belasting van dit soort producten. Ook in Nederland is de prijs van sigaretten langzaam aan het stijgen omdat de accijnzen steeds verhoogd worden.

Duurder

Dat een huishouden in Nederland duurder geworden is, is in de cijfers van Eurostat terug te zien. In 2011 kostte een Nederlands huishouden nog 111 procent van het Europese gemiddelde. Dat steeg in 2019 tot 117 procent en is inmiddels dus weer één procent gedaald.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie