Nederlands vertrouwen in de Europese Unie gegroeid

2 min. leestijd
Computer white screen with EU flag behind

Ruimt 53 procent van de Nederlanders had in 2021 vertrouwen in de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat is meer dan een jaar eerder, toen bestond de vertrouwende groep uit 48 procent.

Meer dan de Tweede Kamer

Over de Europese Unie denkt men nu het meest positief sinds 2012, toen het CBS met de metingen begon. Het vertrouwen in de Tweede Kamer ligt ruim tien procent lager, en vertrouwen in politici in het algemeen ligt zelfs op slechts 33 procent. Het dalende vertrouwen in de politiek is een bekend verhaal, dat lijkt vooralsnog dus geen weerslag te hebben op de EU.

Hoe is dat elders?

Nederland is redelijk uniek in het meten van ‘vertrouwen’ in de Europese Unie, dus een vergelijking is moeilijk te leggen. Wel wordt bijvoorbeeld de tevredenheid over het Europees Parlement, en de mening over het EU-lidmaatschap tweejaarlijks gemeten. Dat doet de EU met de Eurobarometer.

Enthousiast over EU-lidmaatschap zijn mensen het meest in Luxemburg (89 procent), Ierland (83 procent) en Nederland (79 procent), zo bleek in 2021 uit de barometer. Opvallend: er zijn aanzienlijk meer mensen die vinden dat Nederland bij de EU moet horen dan Nederlanders die ook vertrouwen hebben in de unie. Minder overtuigd zijn mensen in Griekenland en Slowakije (39 procent) en Oostenrijk (41 procent).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie