Nederland wil versimpelde begrotingsregels

2 min. leestijd
Wopke Hoekstra, minister van het ministerie van Financiën

Nederland en zeven andere “zuinige” EU-landen willen een versimpeling van de begrotingsregels: consistenter, transparanter en beter toepasbaar. Dat is onvermijdelijk door de opgelopen staatsschuld van veel EU-landen door de coronacrisis, vinden ze. Ze willen wel dat de begrotingsdiscipline blijft.  

Dit weekend wordt het voorstel besproken op een informele top in Slovenië. Snelle veranderingen worden niet verwacht. “Kwaliteit is belangrijker dan snelheid”.

Volgens de regels mag het begrotingstekort van eurolanden niet meer dan 3 procent bedragen en de staatsschuld niet hoger zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt in deze tijd nauwelijks houdbaar.

Houdbaarheid

Waar het Nederland uiteindelijk om gaat, zeggen ingewijden, is  “houdbare overheidsfinanciën”. Dat betekent dat een overheid voldoende geld heeft om alle uitgaven ook op de lange termijn te dekken, zonder dat de staatsschuld te hoog oploopt en voorgenomen beleidsplannen geen gevaar lopen. Volgens diezelfde ingewijden is dat geen doel op zich, maar een manier om economische groei te bevorderen.

“Het gaat niet over cijfers, maar over een robuust systeem”, zei demissionair minister Hoekstra van Financiën deze week in de Tweede Kamer. Door de coronacrisis hebben veel landen zware financiële klappen gekregen, terwijl de uitgaven er niet lager op zijn geworden, zoals bijvoorbeeld de verstrekkende milieumaatregelen.

Europese verdragen

Snelle veranderingen zitten er niet in, want de begrotingsregels liggen vast in Europese verdragen. Daaraan iets veranderen is een proces dat vele jaren duurt. Ook is het de verwachting dat er pas na de Duitse verkiezingen eind deze maand en Franse verkiezingen volgend jaar serieus zal worden gesproken over nieuwe begrotingsregels.

Meer informatie over de Nederlandse inzet leest u hier