Nederland “wijkt niet af van Europese lijn”, maar kiest wel ander raketsysteem

Staatssecretaris van defensie Van der Maat stelt dat Nederland niet afwijkt van de Europese lijn bij het inkopen van defensiemateriaal.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na de inval van Rusland in Oekraïne spraken Europese lidstaten de wens uit om “strategische eensgezindheid”. Het materiaal van de verschillende landen zou beter op elkaar moeten aansluiten. Nederland koopt alleen nu een ander raketsysteem dan Polen, Roemenië en Litouwen.

Nieuw raketsysteem

Nederland investeert voor vijfhonderd miljoen euro in een nieuw raketsysteem, het Puls-systeem uit Israël. Deze aankoop past in de lijn van Nederland en andere Europese landen om fors meer te investeren in defensie. Toch is de aankoop van dit raketsysteem opvallend, omdat andere Europese landen kiezen voor het Amerikaanse raketsysteem Himark.

Kamerlid Alexander Hammelburg van D66 vroeg zich daarom af of Nederland van de Europese lijn afwijkt en waarom? “We wilden toch dat de defensiesystemen eensgezind waren in Europa en uitwisselbaar zodat we beter kunnen samenwerken? Waarom kiezen we dan voor een ander raketsysteem?”

Staatssecretaris van defensie Van der Maat laat weten dat de keuze is gevallen voor het Puls-systeem omdat deze “sneller en slimmer” is. “Puls is sneller leverbaar en goedkoper dan het Himark-systeem, maar ook wordt het systeem geleverd met meer raketten.”

Daarnaast stelt Van der Maat dat de aankoop past in de Europese lijn en samenwerking. “Het Puls-systeem is interoperabel en heeft een “open architectuur”, dat betekent dat het aangesloten kan worden op andere systemen, zoals bijvoorbeeld het Himark-systeem. Daarnaast willen we naar samenwerking tussen systemen en materiaal, maar we willen niet één systeem, want dat maakt ons juist kwetsbaar.“

Wat doen andere landen?

Doorslaggevend voor de aankoop van het Puls-systeem was dat ook Denemarken het systeem heeft aangeschaft en Duitsland op het punt staat het systeem aan te schaffen. Nederland werkt intensief samen met Duitsland op defensie. Van Der Maat spreekt ook intensief met andere Europese landen over het raketsysteem.

Waarom andere landen zoals Polen, Litouwen en Roemenië voor het Amerikaanse Himark kozen, weet Van der Maat niet. “Wij zijn heel transparant in onze eigen keuzes, maar het is aan hen om hun eigen afwegingen te maken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie