Nederland verwelkomt wegnemen restricties op langeafstandsraketten

Het heeft lang geduurd, maar op de valreep geeft Amerikaanse president Biden dan toch toestemming om door de VS geleverde raketten ook diep in Rusland te gebruiken. Goed nieuws, zeggen ze in Europa.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Oekraïne heeft meer langeafstandswapens nodig die zonder restricties ingezet mogen worden in Rusland. Dat stelt EU-buitenlandchef Josep Borrell na duidelijk werd dat de VS Oekraïne toestemming geeft om de door de VS geleverde langeafstandsraketten diep in Rusland te gebruiken. Ook Nederland verwelkomt het nieuws, net als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook die landen laten de restricties vallen, zegt minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp.

In zijn laatste maanden als president van de Verenigde Staten lijkt Joe Biden na lang wikken en wegen dan toch te besluiten om de restricties op de door Amerika geproduceerde en geleverde ATACMS, moderne langeafstandsraketten met een bereik van 300 kilometer, weg te nemen. De VS was ondanks maandenlange smeekbedes van Oekraïne terughoudend in het wegnemen van restricties. Maar het geeft Oekraïne nu toch toestemming. Dit als reactie op de Russische inzet van Noord-Koreaanse militairen op het front.

‘Goed nieuws’

Goed nieuws, zegt minister Veldkamp. Nederland pleit al langer voor het wegnemen van restricties op door het Westen gedoneerde wapens. Ook uit het Europees Parlement klinkt opluchting. “Eindelijk”, schrijft PvdA/GroenLinks-Europarlementariër Thijs Reuten. Samen met Europarlementariërs Bart Groothuis (VVD) en Reinier van Lanschot (Volt) roept Reuten al langer op de restricties weg te nemen.

Het is een oneerlijk gevecht, stellen voorstanders van het versoepelen van de regels voor Oekraïne. Terwijl Rusland vanuit basissen ver achter de frontlinies drones en raketaanvallen uitvoert op Oekraïense steden, mag Oekraïne niet terugschieten. Als de VS de restricties inderdaad laat vallen, komt daar verandering in. Met een bereik van 300 kilometer en geen opgelegde restricties van de VS kan Oekraïne straks honderden Russische militaire basissen en vliegvelden onder vuur nemen.

‘Derde Wereldoorlog’

Rusland waarschuwde het Westen eerder al dat met het versoepelen van de restricties de VS “olie op het vuur” gooit. Volgens Poetin wordt de NAVO zo de facto onderdeel van de oorlog. Een Russische politicus noemde de versoepelingen een “eerste stap in de richting van een Derde Wereldoorlog”.

Maar dat is volgens Veldkamp niet het geval. Het is een antwoord op Rusland dat Noord-Koreaanse troepen de oorlog in sleept, stelt de minister van Buitenlandse Zaken. Bovendien mag een land dat zich verdedigt doelen op het grondgebied van de agressor aanvallen, stelt Veldkamp. “Dat is Rusland.”

Rusland maakt overigens zelf gebruik van door Iran geproduceerde drones en door Noord-Korea geleverde ballistische raketten.