Nederland terughoudend over versoepeling staatssteunregels voor duurzame industrie

Niet te veel staatssteun en geen nieuw geld. Dat herhaalt Nederland. Deze keer tijdens een vergadering van EU-ministers over concurrentie.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland neemt maandag en dinsdag deel aan de informele vergadering over concurrentie in Stockholm, Zweden. Daar praten EU-ministers over de interne markt, de industrie en innovatie.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens is erbij om de Nederlandse belangen op tafel te leggen.

Belangrijk onderdeel van de gesprekken zijn de miljardensubsidies die de Verenigde Staten beschikbaar stelt aan haar duurzame industrie. De wetgeving geeft voordeel aan Amerikaanse bedrijven en zou daarmee de Europese industrie benadelen.

Nederlandse inzet

Nederland verwelkomt de reactie van de Europese Commissie. Die wil het concurrentievermogen van de EU versterken door met een eigen subsidieplan te komen voor duurzame bedrijven. “Let daarbij wel op het gelijke speelveld”, zegt Nederland. Refererend aan de wens om staatssteunregels te versoepelen. Nederland staat daar positief tegenover, maar wil niet dat de regels te veel versoepeld worden.

Ook is Nederland terughoudend over het gebruik van nieuw Europees geld voor investeringen in duurzame industrie. Dat zou betekenen dat lidstaten zelf meer geld aan Brussel moeten overmaken of gezamenlijk moeten gaan lenen. Premier Mark Rutte maakte tijdens een bezoek aan Brussel eerder al duidelijk dat hij eerst de bestaande middelen wil gebruiken.

Europese plannen

Het subsidieplan van de Europese Commissie, de wet voor de klimaatneutrale industrie (Net-Zero Industry Act), is niet het enige initiatief van Europese bodem. Frankrijk en Duitsland spraken zich in een gezamenlijke verklaring ook al uit voor een Europese aanpak.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie