Brussel zet 380 miljoen euro apart voor het ontwikkelen van ‘fotonische chips’. Een derde van dit bedrag, 133 miljoen euro, gaat naar Nederland. Eindhoven en Enschede zijn de aangewezen locaties waar deze innovatie plaats mag gaan vinden.
Fotonische chips gebruiken lichtsignalen om informatie over te brengen en zijn veel sneller en zuiniger dan chips die dat doen op basis van elektronen. Ze kunnen zelfs zorgen voor een halvering van het energieverbruik in datacenters.
Maar de EU wil tegelijkertijd wel aan haar concurrentiepositie denken. We moeten minder afhankelijk worden van landen in Azië voor het produceren van computerchips, vindt Brussel. De Europese Commissie werkt daarom samen met de lidstaten en Europese bedrijven om onderzoek te doen naar dit soort technologieën. Met deze investering als resultaat.
Het Draghi-rapport wees de EU al op het belang van investeren in de Europese chipindustrie. Om te voorkomen dat Europa het slachtoffer wordt van handelsoorlogen tussen de VS en China, moeten de lidstaten wel honderden miljarden euro’s vrijmaken, vindt Draghi.