“Nederland moet minder coke snuiven”

3 min. leestijd
Cocaine lines prepared on a table and a rolled banknote ready to be sniffed

“Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kan het wel hebben over een volledige inspectie van alle containers om te voorkomen dat drugs naar Nederland en de rest van Europa worden gesmokkeld, maar er wordt ook veel te veel gebruikt.” De Colombiaanse president is in Straatsburg, waar hij vandaag het Europees Parlement toesprak duidelijk: “De consumptie van met name cocaïne is nog nooit zo hoog geweest.”

President Márquez gaf na afloop tijdens een persconferentie antwoord op de vraag van de Nederlandse journalist Simon Trommel (Binnenlands Bestuur) die vroeg wat hij vindt van de oproep van burgemeester Aboutaleb om voortaan honderd procent controles te houden zodat containers met onder meer fruit uit Colombia geen drugs meer invoeren.

Nadat de president eerst had gezegd dat zijn land al heel veel doet “we hebben dit jaar alleen al 6.000 laboratoria opgerold die cocaïne produceren”, wees hij fijntjes op de verantwoordelijkheid van Nederland. “Jullie moeten ook wat doen. De drugs komen, omdat er veel vraag is. En dat kost ook wat. Voor elke hectare coke die wordt geteeld en geproduceerd verdwijnt drie hectare aan tropisch regenwoud. Dat is onherstelbare schade.”

Op bezoek bij Koning

Woensdag ontmoet de president Koning Willem Alexander en burgemeester Aboutaleb. Dan zal het gaan over de scanstraat die de Rotterdamse burgemeester wil laten bouwen. In totaal moeten er 350.000 containers gecontroleerd worden. Waar nu nog één apparaat een steekproef neemt, moeten er binnenkort acht staan. Kosten: 40 miljoen euro.

Aboutaleb zal net als vorige week, toen hij samen met zijn Antwerpse collega De Wever in Colombia was, vooral pleiten voor meer Europese samenwerking. De twee burgemeesters willen dat landen die het goed doen economische voordelen kunnen krijgen als ze met de Europese Unie handelen. En verder moet er meer Nederlandse politie richting de producerende landen, zodat er eerder een beeld is van wie aan het handelen is en via welke weg het transport van de grote drugs lopen.

Nederlandse politie naar Latijns-Amerika

Aboutaleb en De Wever, vorige week nog op bezoek in Colombia, willen dat Nederland zich sterk maakt voor Europese samenwerking door politie en douane in de aanpak van drugs. Landen die drugssmokkel afdoende bestrijden, zouden een voorkeursbehandeling moeten krijgen in de economische en diplomatieke relaties met Nederland. Landen die dat niet doen, moeten worden aangesproken. Ze adviseren premier Rutte verder om mensen van de politie in Latijns-Amerika te stationeren. Opsporingsambtenaren en analisten uit ons land zouden daar onderzoek moeten gaan doen naar criminele netwerken.

Kijk de hele persconferentie hier terug. Het gedeelte over de drugs begint omstreeks dertien minuten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie