Nederland levert onderdelen voor luchtverdedigingssystemen in Oekraïne

Na een Russische raketaanval op een kinderziekenhuis in Oekraïne lijkt westerse hulp meer dan nodig. Luchtverdediging is wat we nodig hebben, stelt de Oekraïense president Zelensky. Dat gaan we leveren, belooft de NAVO.

2 min. leestijd
(Bron foto: Defensie)

De NAVO stuurt Oekraïne tientallen luchtverdedigingssystemen. Ook Nederland doet mee. Het kabinet levert samen met andere landen onderdelen van zogenaamde Patriot-luchtverdedigingssystemen zodat er extra luchtverdedigingssystemen gebouwd kunnen worden. Dat kondigde de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag aan tijdens de opening van de NAVO-top in Washington.

‘Meer dan nodig’

Het nieuws komt op het juiste moment. Tijdens een grootschalige raketaanval uit Rusland sloeg een van de raketten maandag in op een kinderziekenhuis in Oekraïne. Daarbij vielen 38 doden, waaronder vier kinderen. De kersverse minister van Defensie Ruben Brekelmans noemde het een ‘laffe aanval’. “Het sterkt mijn motivatie om snel de Patriot-onderdelen en F-16’s te leveren”, vervolgt hij.

Oekraïne vraagt al lange tijd om meer luchtverdedigingssystemen. Sinds het begin van de invasie in februari 2022 gebruikt Rusland raketten en drones om belangrijke infrastructuur, maar ook burgerdoelen te raken in Oekraïne. Luchtverdedigingssystemen zijn in staat de raketten op te sporen wanneer ze nog in de lucht zijn en ze daarna uit de lucht te schieten met een kleinere raket.

Nieuwe beloftes

De VS en NAVO-bondgenoten gaan dus tientallen luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne leveren. Vier daarvan zijn de beroemde Patriot-luchtverdedigingssystemen die ook Nederland gebruikt om bijvoorbeeld de haven in Rotterdam te beschermen.

De Patriot-luchtverdedigingssystemen komen uit de VS, Duitsland en Roemenië. De onderdelen komen uit Nederland en andere NAVO-landen. Italië stuurt zogeheten SAMP-T-luchtverdediging. Canada, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk sturen allemaal andere luchtverdedigingssystemen.

‘Nederlandse rol blijft sterk’

“Dit kabinet zal de voortrekkersrol van Nederland voortzetten”, beloofde defensieminister Brekelmans tijdens een tweedaags bezoek aan Oekraïne. Hij sprak daar met Zelensky en kreeg met eigen ogen de verwoestende gevolgen van Russische raketaanvallen te zien.

“Deze verwoestingen tonen opnieuw de noodzaak van goede luchtverdediging aan”, zegt de minister. “Het is cruciaal om Oekraïne hierbij te helpen, zowel bilateraal als in verschillende coalities.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie