Nederland krijgt half miljard terug van Brussel

Minister van Financiën Sigrid Kaag laat per brief aan de Tweede Kamer weten dat Nederland 556 miljoen euro te veel heeft afgestaan aan de Europese Unie. Dat geld krijgen we volgend jaar terug.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na twee jaar lang te horen hebben gekregen dat we te weinig aan Brussel hebben betaald, heeft de Europese Commissie nog eens goed nieuws voor Nederland. De Europese Commissie berekende dat Nederland in de periode tussen 2018 en 2021 556 miljoen euro te veel betaalde aan Brussel.

Meevallertje

Zo’n 95 procent van het budget van de Europese Unie komt komt uit de zakken van de lidstaten. Wie welk bedrag betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals opbrengsten uit btw en importheffingen, maar ook de grootte van de economie van een lidstaat. De bijdrage van de lidstaten wordt via een inschatting van deze factoren op voorhand bepaald. Achteraf rekent de Europese Commissie nog eens na of die schatting overeenkwam met de werkelijkheid. 

Voor Nederland bleek dat dus niet het geval te zijn. Dat komt vooral doordat men heeft gesleuteld aan de statistiek die berekent hoe goed de economie van een land draait (bruto nationaal inkomen). Hierdoor draaide de Nederlandse economie op papier slechter dan geschat werd. Voor alle andere EU-landen zorgt de statistische bijstelling ervoor dat hun economische prestaties hoger dan verwacht uitvallen. 

Balen voor de Hongaren

Dat Nederland nu geld terugkrijgt, betekent niet dat dit uit de portemonnee van Brussel komt. De teruggave wordt onderling tussen de lidstaten verrekend. Zo kan de Europese begroting constant blijven. In maart 2024 zal het Nederlandse half miljard afgetrokken worden van wat Nederland dan moet afstaan aan de Europese schatkist. Om dit in perspectief te plaatsen: Nederland moest in 2021 zo’n 9,7 miljard euro aan Brussel afstaan. Op onze bijdrage krijgen we overigens een flinke korting omdat Nederland meer betaalt dan dat het terugkrijgt via de Brusselse subsidiepotten.

Met 1,2 miljard euro krijgt enkel Tsjechië bij deze narekening nog meer geld terug. Ook Finland, Frankrijk, Griekenland, Portugal, Slovenië en Spanje kregen goed nieuws. De Hongaren zullen het hardste balen: zij moeten ruim 5 miljard euro bijleggen. 

Altijd op de hoogte blijven van Nederlandse en Europese ontwikkelingen op het gebied van financiën? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief De week van de euro van Hanna Hosman

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie