Nederland in Europese krant: Buitenlandse studenten, Schiphol en Nederlands lek

Brusselse Nieuwe leest voor u de buitenlandse kranten. Deze keer over buitenlandse studenten in Nederland, de krimp van Schiphol en een lek uit de Nederlandse ambassade in Israël.

2 min. leestijd

Nederland is ook deze keer weer in de Europese kranten te vinden. Zo gaat het in het Verenigd Koninkrijk over buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten. En in België wordt gepraat over de krimp van Schiphol die voorlopig niet door mag gaan. En dan is er nog het lek uit de Nederlandse ambassade in Israël. Politico schrijft erover.

Engelse studenten

De Britse krant The Guardian schrijft over Nederlandse universiteiten die zich verzetten tegen het plan van Pieter Omtzigt (NSC) om minder internationale studenten in Nederland toe te laten. De universiteiten noemen het plan ‘absurd’, aldus de krant.

Nederland is een populair land voor internationale studenten en veel universiteiten geven alleen in het Engels les. Volgens Omtzigt komen de studenten hierheen, maar gaan ze na hun studie weer terug. Omtzigt wil dus minder studenten en minder Engels op Nederlandse universiteiten.

Universiteiten vinden het maar een raar plan, schrijft The Guardian. Nederland heeft volgens de universiteiten hoogopgeleide Engelstalige mensen nodig. In Denemarken werd er bijvoorbeeld al besloten een limiet te stellen aan het aantal buitenlandse studenten. Maar daar komt het land nu op terug. Bedrijven kunnen niet genoeg mensen vinden.

Nederland krabbelt terug

En ook in België is het terugkrabbelen van het kabinet wat betreft de krimp van Schiphol niet ontgaan. ‘Krimpplan voor luchthaven Schiphol voorlopig opgeschort’ kopt de Vlaamse nieuwszender VRT.

Nederland wilde aanvankelijk minder vluchten via Schiphol. Omwonenden hebben last van de grote hoeveelheid vluchten en daarnaast zijn de vluchten slecht voor het milieu. Maar Nederland werd teruggefloten door de EU en de Verenigde Staten. De Europese Commissie zegt dat de krimp in strijd is met Europese wetgeving. Nederland had eerst beter met de EU moeten overleggen.

Nederlands lek

Deze week lekte er een vertrouwelijk document uit van de Nederlandse ambassade in Israël. Ook Engelstalige EU-nieuwswebsite Politico pikte het op. In de gelekte ‘memo’ stond dat Israël opzettelijk civiele infrastructuur bombardeerde om hun eigen verliezen te minimaliseren, maar ook om aan Iran en terreurorganisatie Hezbollah te laten zien hoe krachtig ze zijn.

Ollongren was na afloop van een vergadering in Brussel niet te spreken over het lek. Zo’n lek hoort niet plaats te vinden en moet ook niet selectief gequote worden in een krantenartikel, vond ze.