Nederland in de Europese kranten: een Vlaamse blik op het Haagse

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. De Poolse kranten berichten over Nederlandse Europarlementariërs die onderzoek komen doen naar een afluisterschandaal, de Vlaamse kranten werpen een blik op het Haagse en in Duitsland is te lezen over een energiecrisis in een aardgasland.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Polen gaat niet meewerken, concludeerden de Nederlandse Europarlementariërs Sophie In ’t Veld (D66) en Jeroen Lenaers (CDA) deze week. Met de commissie Pegasus van het Europees Parlement brachten ze een werkbezoek aan Warschau, om misbruik van deze spionagesoftware door regeringen te onderzoeken. De Poolse regering is de enige die niet mee wil werken aan het onderzoek, schrijft de Poolse krant Gazeta Wyborcza schrijft erover. De auteur citeert In ‘t Veld: “In Polen werkt het systeem burgers tegen. En dit is niet per ongeluk, het is opzettelijk.” De krant blikt ook vooruit op de aankomende verkiezingen in het land. “Er zijn geen eerlijke verkiezingen als de ene partij de andere afluistert,” aldus Lenaers.

Vlaamse blik op het Haagse

‘Waarom Nederlanders geen vertrouwen meer hebben in Rutte,’ de Vlaamse krant de Standaard geeft vraag en antwoord. Het was de week van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen, de jaarlijkse tweedaagse debatmarathon in de Tweede Kamer. Ook vanuit België is met aandacht gekeken. De inmiddels ook traditionele vertrouwenspeilingen die daaraan voorafgaan worden geanalyseerd in de Standaard. De krant heeft ook nog een stuk gewijd aan het incident van het debat: ‘Baudet doet Nederlands parlement leeglopen met beweringen over spionnenopleiding Financiënminister.’ Het is ‘ongezien dat de hele regering vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter’, aldus de Standaard.

Energiecrisis in een aardgasland

De Duitse Frankfurter Allgemeine schrijft over de ‘energiecrisis in aardgasland Nederland.’ Tot voor kort exporteerde Nederland meer gas dan het importeerde, schrijft de krant. Nu verandert het land de energiemix en compenseert het de burgers voor de gestegen energiekosten, maar ‘het recept daarvoor is controversieel.’ Het koopkrachtpakket dat met Prinsjesdag is gelanceerd, vertaalt de auteur voor de lezer even naar Duitse context: 17 miljard euro voor de burgers, dat zou in Duitsland 70 tot 80 miljard euro zijn. Kritiek op het pakket komt van alle kanten, schrijft de Zeitung. De hoofdeconoom van ABN Amro vindt het te veel en te vroeg, de mkb-ers vinden het te weinig en te laat. De gasprijs in Nederland is een van de hoogste binnen de Europese Unie vanwege belastingen en omdat er relatief veel uit Rusland werd gehaald, aldus de krant. ‘Het Groningen-gasveld staat nog ter discussie. In Europa zouden sommigen graag zien dat het veld blijft draaien.’

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie