In Nederland werden afgelopen jaar nog nooit zo veel drugslabs opgedoekt, lezen we in Duitsland. Ondertussen gniffelen de Belgen om de langdurige Nederlandse formatie en verbazen sommige Fransen zich over de samenwerking van de VVD met de PVV van Wilders.
Drugsrecord
In Nederland is het aantal ontmantelde drugslaboratoria vorig jaar sterk gestegen. In totaal ging het om 151 ontdekte locaties, een toename van 44 procent. De stijgende vraag naar drugs wereldwijd en meldingen van burgers dragen bij aan dit nieuwe record, schrijft de Duitse krant Welt.
Er werden vooral meer laboratoria voor synthetische drugs ontdekt. Het aantal ontmantelde cannabisplantages daalde echter, van 1604 in 2022 naar 1230 vorig jaar. Dit lijkt te komen doordat criminelen zich meer op cocaïne en synthetische drugs richten en cannabis vaker wordt geïmporteerd.
De productie van drugs veroorzaakt aanzienlijke milieuschade door illegale afvaldumping, onder andere in natuurgebieden. Ook vormen laboratoria een gevaar voor de omgeving, omdat er bijvoorbeeld branden en explosies kunnen ontstaan.
Premier gezocht
De naam van de nieuwe minister-president laat op zich wachten. De komende weken wordt er “geheel en al radiostilte en tv-stilte bewaard”, aldus formateur Richard van Zwol (CDA).
Vrij vertaald: we zijn er nog niet uit. Nieuws dat ook de Belgen niet ontging, die zich verkneukelen om het “Nederlands verval”, aldus columnist Anton Jäger. Nu oud-PVDA-minister en voormalig formateur Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken, zit Wilders met de handen in het haar. En zo lijkt het erop dat de formatiesoap voorlopig nog even door zal gaan.
De VVD en de Fransen
Valérie Hayer, leider van de Renew-fractie in het Europees Parlement, staat onder druk. Sinds de VVD, een partnerpartij binnen Renew, in een coalitie zit met de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, wordt haar geloofwaardigheid betwist. De Franse Hayer bevindt zich nu daardoor in een ingewikkeld pakket, schrijft Le Monde.
Hayer’s campagne draait sterk op de strijd tegen het populisme. De nieuwe VVD-samenwerking met Wilders verzwakt daarom haar positie in de aanloop naar de Europese verkiezingen.
Hayer kan de VVD niet alleen uit Renew zetten. Dit vereist goedkeuring van de bredere Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), die geen actie tegen de VVD wil ondernemen. Bovendien zijn andere Renew-leden terughoudend om de kwestie publiekelijk te verdedigen, wat Hayer’s situatie nog moeilijker maakt.
Sinds 2019 heeft Renew een wat dubbelzinnige houding ten opzichte van extreemrechtse partijen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een vicevoorzitter van het Europees Parlement uit de Letse Nationale Alliantie gesteund en soms samengewerkt met extreemrechtse partijen om bepaalde wetgevingen goed te keuren.