Nederland in de Europese krant | Opt-out brief van Faber, steekpartij in Rotterdam en Bruins geeft Indonesië museumstukken terug

2 min. leestijd

Het bericht van minister Faber aan de Europese Commissie over de door Nederland gewenste opt-out op de Europese afspraken over asielmigratie, wordt in de Frankfurter Allgemaine Zeitung bekeken met een blik op de voorgestelde noodwetgeving. Ook in Duitsland is het debat over asielmigratie op dat punt aanbeland, schrijft de Duitse krant: ”Als rijke Europese landen zichzelf alleen menen te kunnen helpen door aan de noodrem te trekken, dan is er iets fundamenteel mis: met de omvang van de uitdaging die migratie met zich meebrengt en met de juridische situatie.”

Ook de Hongaarse krant Magyar Hirlap schrijft over de brief van Faber en de reactie per kerende post van de Europese Commissie daarop: “We verwachten niet dat het EU-verdrag in de nabije toekomst zal worden gewijzigd”. Over de noodtoestand die Faber wil uitroepen om delen van de asielwet op te schorten zonder parlementaire goedkeuring schrijft de Hongaarse krant: ”Deze kwestie verdeelt de vierpartijencoalitie voorlopig echter, waarbij de rechtse Nieuw Sociaal Contract-partij al heeft aangekondigd dat ze een noodtoestandswet niet zal steunen als deze geen goede rechtsgrondslag heeft.”

Roof

De Spaanse krant El Mundo schrijft over de steekpartij in Rotterdam, waarbij een dode en een zwaargewonde zijn gevallen. De krant schrijft dat het onderzoek naar het motief nog in volle gang is en citeert getuigen over de dader die mensen aanviel met twee messen, terwijl hij ‘Allahu akbar’ riep. De politie ter plaatse hoorde de man ook die zin roepen en kon de krant vertellen dat de aanvaller vermoedelijk één persoon heeft aangevallen in een ondergrondse parkeergarage en vervolgens een tweede slachtoffer maakte nabij de Erasmusbrug. Verder laat de krant een sportcoach aan het woord die het mes wist af te pakken van de dader.

Tenslotte, heeft Cultuurminister Eppo Bruins Indonesië 288 museumstukken teruggegeven, schrijft Het Laatste Nieuws uit Vlaanderen. “In de koloniale periode is er vaak sprake geweest van roof en andere vormen van onvrijwillig bezitsverlies van cultuurobjecten. Teruggave van deze objecten is materieel rechtsherstel”, aldus de bewindsman, zo quote de Vlaamse krant. De teruggave afgelopen vrijdag in het Amsterdamse Wereldmuseum vond plaats na een verzoek van Indonesië en advies van de Commissie Koloniale Collecties onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You.