Nederland in de Europese krant met diskwalificatie Joost Klein, Tsjechische steun voor Rutte en Inez Weski

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten en daar stonden we als Nederland deze week natuurlijk in met onze Joost Klein en het Eurovisiesongfestival. Ook viel er over Tsjechische steun voor Rutte’s kandidatuur als NAVO-baas te lezen en kwam het gevangenisverblijf van oud-advocaat Weski aan de orde.

2 min. leestijd

Of Joost Klein een aanbod als opvolger van Europees Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zou overwegen? “Dat hoeft niet”, zegt Joost in de Vlaamse krant De Morgen. “Maar ik houd ze wel in de gaten. Dat ze mijn materiaal niet te veel meer gebruiken.” Voor de diskwalificatie van Joost dichtte deze krant Klein veel kans op de overwinning toe, ondanks plek 5 bij de bookmakers, wegens het brengen van happy hardcore als Hollands erfgoed op het Eurovisiesongfestival, een plek waar over-the-topnationalisme geaccepteerd wordt.

Tijdens de bekendmaking van de finalisten donderdagavond werd door een fout zichtbaar hoe het Italiaanse publiek gestemd had, met op de eerste plaats Israël, op ruime afstand gevolgd door Joost Klein op de tweede plaats van de Italiaanse televoting, aldus La Repubblica, die ook – net als zowat alle kranten in Europa de diskwalificatie van Klein vermeldt, van Polen tot Spanje en van Denemarken tot Griekenland al is nog nergens te lezen wat er precies is voorgevallen in Malmö.

Tsjechen steunen Rutte als NAVO-baas

Tsjechië steunt de kandidatuur van demissionair premier Rutte als Secretaris-Generaal van de NAVO, dit zei de minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky, zo meldt het Tsjechische Brno Daily. Op 1 oktober komt de positie vrij en Rutte heeft al de steun van meer dan 20 van de 31 NAVO-lidstaten, valt te lezen in het artikel, waaronder van belangrijke leden als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en recentelijk ook van Turkije. Hongarije, Bulgarije en de Baltische staten zijn nog kritisch over Rutte’s kandidatuur.

Mocromaffia

De Franse krant Le Monde schrijft over oud-advocaat Inez Weski, die voor de Nederlandse justitie gênante onthullingen doet over haar arrestatie en gevangenzetting vanwege haar vermeende banden met de drugsmaffia. Weski presenteerde in afwachting van haar proces een boek waarin ze oneigenlijke interventies in haar proces en mishandeling in detentie aan de kaak stelt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie