De Allgemeine Zeitung keek net over de grens met Nordrhein-Westfalen in Doetinchem mee naar hoe ‘Nederlanders hun monarchen bejubelen’, ofwel: de viering van Koningsdag. Het koningshuis was blij, zo schrijft de Duitse krant “met een stijging van hun populariteitscijfers: 62 procent van de Nederlanders is momenteel voorstander van de monarchie, zo blijkt uit de Koningsdagenquête in opdracht van de publieke omroep NOS – een stijging van vijf procentpunten ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast neemt het vertrouwen in koning Willem-Alexander persoonlijk weer toe na jaren van twijfels en kritiek op zijn leiderschap. Volgens de NOS steeg het van slechts 44 procent in het voorgaande jaar naar 51 procent. Toen de koning in 2013 aantrad, lag dit cijfer echter nog rond de 75 procent.”
Bewapenen tegen oorlogsdreiging
“Nederland moet zich de komende jaren ‘tot de tanden toe bewapenen’ als het zich wil kunnen verdedigen tegen de toenemende dreigingen in de wereld.” Met deze waarschuwende woorden van koning Willem-Alexander kopt de krant De Morgen. “Om Nederland te kunnen herbewapenen moet ook de defensie-industrie weer worden opgetuigd, constateerde Willem-Alexander na gesprekken met militairen en fabrikanten. Ook MIVD-directeur Peter Reesink en Defensieminister Brekelmans benadrukten de urgentie aldus de Belgische krant: “toch krijgt Defensie in Nederland dit jaar geen extra geld. In de begroting is vorige week afgesproken dat Defensie er structureel 1,1 miljard euro bij krijgt, maar dat bedrag wordt wel pas in 2029 gehaald.”
Land van tolerantie
En Le Monde schrijft dat steeds meer Amerikanen uit de LHBTI+gemeenschap de Verenigde Staten van Donald Trump verruilen voor Nederland. De Franse krant tekent in Amsterdam het verhaal een transgendervrouw op, één van de Amerikanen die deze stap hebben gezet, door de “paniek” die hen overviel na de recente maatregelen van Donald Trump gericht tegen transgenders in het bijzonder. Velen zien Nederland als “het land van de tolerantie”, legt ‘Lisa’ uit. De DAFT, een Nederlands-Amerikaans vriendschapsverdrag dat in 1956 werd gesloten, bood uitkomst.