Nederland in de Europese krant met Groningse gaswinning, verkeerde inflatiecijfers en als belastingparadijs

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week kwam Nederland er niet goed vanaf met keiharde kritiek op de Groningse gaswinning, verkeerde inflatiecijfers en de verhuizing van een miljardenbedrijf vanwege belastingvoordelen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In onze buurlanden is de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen niet onopgemerkt gebleven. De keiharde bevindingen van het uitgekomen rapport over de gaswinning laten een patroon zien, analyseert de Süddeutsche Zeitung. De krant schrijft dat “er in Nederland eerst iets echt zwart op wit moet staan, wil de politiek het erkennen en wil het – misschien- politieke consequenties hebben”. Ook in de Belgische krant, De Standaard is een harde analyse te lezen over het optreden van de overheid richting Groningse gedupeerden. Zij koppelen de bevindingen ook direct aan Mark Rutte. Zij vragen zich af wat Rutte belet om niet te vertrekken als premier?

Belastingparadijs

Ook is er internationaal aandacht voor de verhuizing van het Spaanse bedrijf Ferrovial naar Nederland. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van infrastructuur zoals snelwegen en metrolijnen heeft haar hoofdkantoor nu nog in Madrid, maar wil dat verplaatsen naar Amsterdam. Le Figaro schrijft over de reactie van de Spaanse regering, die niet te spreken is over de verhuizing. De Spaanse minister van Arbeid, Yolanda Diaz, noemt de verhuizing van het miljardenbedrijf “belastingdumping”, omdat het bedrijf alleen maar naar Nederland zou gaan vanwege de voordeligere belastingregels. Reden genoeg voor de Spaanse krant El Pais om verder in te zoomen op de belastingregels in Nederland, met als veelzeggende kop: ‘Nederland, het gat waar de EU jaarlijks 10.000 miljoen euro aan verliest.’

Verkeerde inflatiecijfers

Reuters schrijft over de wijziging in de manier van meten van de inflatiecijfers in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte baseerde zich namelijk op de prijzen van nieuw afgesloten energiecontracten, terwijl veel huishoudens nog een ouder energiecontract hadden. Hierdoor werd de inflatie overschat. De oude prijzen lagen namelijk vaak lager. Het CBS gaat vanaf juni werken met transactiedata van energiebedrijven waardoor er een beter beeld van de energieprijzen gemaakt kan worden.