Nederland in de Europese krant met excuses aan Indonesië, kritiek voorbereiding pandemie en einde lockdown

2 min. leestijd

De excuses van Rutte aan Indonesië bleven niet onopgemerkt in de Europes pers. “Nederland gebruikte systematisch en extreem geweld tijdens Indonesische onafhankelijkheid”, kopt de Spaanse krant El Pais.

The Guardian gaat dieper in op de periode van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De Britse krant laat naast een historicus die aan het rapport heeft meegewerkt, ook een vertegenwoordiger van het Nederlands Veteraneninstituut aan het woord. Die vindt dat de situatie in Indonesië te veel door een hedendaagse bril wordt bekeken.

Ook De Standaard besteedt aandacht aan de excuses van Rutte. De Belgische krant gaat dieper in op de verontschuldigingen die koning Willem-Alexander uitsprak in 2020, destijds voor incidenteel geweld. ‘Nu uit onderzoek blijkt dat het geweld structureel was en door de politiek werd toegestaan én toegedekt’, zo schrijft De Standaard, ‘maakt Rutte namens het Nederlandse kabinet en de koning excuses in de ‘overtreffende trap.’

Onvoldoende voorbereid op pandemie

Nederland was onvoldoende voorbereid op een pandemie, dat stond in de woensdag gepubliceerde studie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De Duitse krant Frankfurter Allegemeine bespreekt het rapport en schrijft dat de Nederlandse regering te lang is uitgegaan van alleen regionale uitbraken van het coronavirus. Er werd te lang ‘geen rekening gehouden met de ernstige gevolgen voor de samenleving’, bericht de Duitse krant. Ook de ‘stille catastrofe’ in de verpleeghuizen in 2020 krijgt aandacht het in artikel. Het bezoekverbod voor verpleeghuizen zou ook tot grote psychologische gevolgen hebben geleid.

Het Franse conservatieve Le Figaro schrijft eveneens over het OVV-rapport. De krant heeft speciale aandacht voor de rol van RIVM-baas Jaap van Dissel, wiens observaties ‘het vertrouwen van het publiek in het overheidsbeleid hebben ondermijnd’.

Nederland weer open

Naast de tekortkomingen van de Nederlandse overheid in het coronabeleid, krijgen ook de opheffing van de meeste maatregelen de aandacht. De pandemie is nog niet voorbij, maar ‘het land gaat weer open’, zei minister Kuipers in de persconferentie afgelopen dinsdag.

Het Franse Le Monde schrijft over de nog indrukwekkende besmettingsaantallen in Nederland. De krant benoemt ook nog de gewelddadige protesten die er waren tegen de coronabeperkingen, onder andere in Rotterdam.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie