Nederland in de Europese krant | Mark Rutte nieuwe NAVO-baas, Nederlands medicijn goedgekeurd, Oranjefans veroveren Duitsland

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week werd duidelijk dat Mark Rutte dan echt de nieuwe NAVO-baas gaat worden. Verder is een nieuw Nederlands-Belgisch medicijn goedgekeurd en kleurde Duitsland oranje.

3 min. leestijd
Bron afbeelding: iStockphoto, 2020.

Demissionair minister-president Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Zijn enige overgebleven tegenstander, de Roemeense president Klaus Iohannis, heeft zich teruggetrokken. Er was echter nog meer Nederlands succes deze week. Een Nederlands-Belgisch bedrijf heeft een nieuw medicijn ontwikkeld tegen een zeldzame ziekte dat is goedgekeurd door de Amerikaanse medicijnwaakhond (FDA). En in Duitsland waren vele Oranjefans van links naar rechts op pad voor het Europees Kampioenschap voetbal.

Nieuwe baan

Mark Rutte weet wat hij de komende jaren gaat doen: Naar Brussel! Nu de Roemeense president Klaus Iohannis zijn kandidatuur voor NAVO secretaris-generaal heeft opgegeven, is er niets en niemand meer die hem nog in de weg staat om de nieuwe NAVO-baas te worden. Het nieuws wordt door meerdere Europese kranten gemeld, waaronder het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza.

Het was lang onzeker of Rutte het stokje van huidig NAVO-topman Jens Stoltenberg kon overnemen, die dit najaar stopt. Hiervoor is namelijk de goedkeuring van alle 32 NAVO-lidstaten nodig en Roemenië was lange tijd tegen. Rutte had al steun van belangrijke landen als de VS, maar in maart kondigde Iohannis aan dat hij ook kandidaat wilde zijn.

De nieuwe secretaris-generaal wordt waarschijnlijk in juli gekozen tijdens de NAVO-top in Washington. Nu de formatie van het nieuwe kabinet Schoof bijna rond is, kan demissionair premier-minister Rutte met een gerust hart aan zijn nieuwe functie beginnen. Overigens wil Rutte naast zijn nieuwe baan ook nog kijken of hij docent maatschappijleer kan blijven.

Lamamedicijn

Het Belgisch-Nederlandse biotech-bedrijf Argenx heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse FDA voor een nieuw medicijn tegen de auto-immuunziekte CIDP. Dit is de eerste nieuwe behandeling in meer dan dertig jaar voor deze slopende ziekte. Eén injectie per week volstaat, aldus de Vlaamse krant De Standaard.

CIDP is een zeldzame ziekte waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast. Mensen hebben vaak moeite met bewegen en belanden veelal in een rolstoel en kunnen niet meer werken.

De goedkeuring is gebaseerd op positieve resultaten die werden bereikt met het medicijn, dat is ontwikkeld uit de antilichamen van (jawel) lama’s. Bijna 70 procent van de patiënten zag verbetering. Ook was er minder risico op een terugval. Ook voor het bedrijf zelf is het feest: de goedkeuring leidde tot een stijging van de beurskoers.

Voetbalfans

Het EK-voetbal is begonnen en Nederland heeft tot nu toe twee wedstrijden gespeeld. De eerste tegen Polen in Hamburg en gisteren tegen Frankrijk in Leipzig. Dit leidde tot grootschalige Hollandse taferelen bij onze Oosterburen, zag ook de Duitse krant Welt. Zowel in Hamburg als in Leipzig kleurden de straten Oranje. Nederlandse politieagenten waren speciaal opgetrommeld om de feestelijkheden in goede banen te leiden.

Desondanks ging niet alles goed. Vlakbij de fanzone in Hamburg, waar veel Nederlanders aanwezig waren, werd een man door de politie in zijn been geschoten nadat hij had gedreigd een molotovcocktail aan te steken. Ook had hij een pikhouweel bij zich.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie