Nederland in de Europese krant | Geen kinderpardon voor Mikael, rookvrije generatie en de Amsterdamse vlag

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week kwam Nederland daarin voor met Mikael als het symbool van de nieuwe asielpolitiek van het kabinet. Verder werd het Nederlandse beleid voor een rookvrije generatie onder de loep genomen, al is dat niet hetzelfde als nicotinevrij. En wat betekenen die drie kruizen op de Amsterdamse vlag eigenlijk?

3 min. leestijd

In Nederland was het groot nieuws en het werd ook opgemerkt in Frankrijk: de uitzetting van Mikael en zijn moeder naar Armenië. Verder schreef de Duitse pers over de lessen van het Nederlandse anti-tabaksbeleid en zochten ze in Spanje naar een verklaring voor de drie kruizen op de Amsterdamse vlag.

Moet Mikael weg?

Het lijkt erop dat Mikael weg moet uit Nederland. Het elfjarige kind van Armeense afkomst dat in Nederland is geboren en nog nooit in Armenië is geweest, wordt samen met zijn moeder uitgezet. Het besluit, dat voor veel opschudding zorgt, is genomen onder de nieuwe minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber (PVV). Ook in Frankrijk verbaast de pers zich over Mikaels situatie, blijkt uit een artikel in de krant Le Monde.

Dat Faber de immigratieregels wil aanscherpen, is bekend. Ze moet tenslotte “de strengste minister van Asiel ooit” worden. Maar dat de in Nederland geboren jongen, die volgend jaar naar het gymnasium zou gaan, wordt uitgezet, schiet bij velen in het verkeerde keelgat.

Ondanks protesten van zeven oppositiepartijen en diverse organisaties, blijft de minister bij haar standpunt dat ze niet bevoegd is om in te grijpen. En dus lijkt Mikael een onzekere toekomst tegemoet te gaan in een land wat hij net zo goed kent als “Ghana”, waar de IND hem “net zo goed naartoe had kunnen sturen.”

Rookvrije generatie

In Nederland mogen winkels tabaksproducten niet meer zichtbaar uitstallen. Ook is sinds kort alle reclame voor tabak verboden, dit alles om de eerste “rookvrije generatie” te bereiken.

Dit betekent dat sigaretten sinds 2021 alleen nog in grijze kasten worden bewaard, uit het zicht van kopers, iets waar ze in Duitsland een stuk minder streng in zijn. En dus nam het informatiekanaal Tagesschau het Nederlandse beleid deze week onder de loep om te zien of Duitsland hier “een voorbeeld aan zou kunnen nemen”.

De Nederlandse overheid wil dat tegen 2040 nog slechts 5 procent van de bevolking rookt. Door deze strenge regels moeten veel supermarkten en kiosken stoppen met de verkoop van tabak, wat leidt tot langere reistijden voor tabaksconsumenten, vooral op het platteland. De maatregelen hebben ook effect op de tabaksindustrie in Duitsland, schrijft de krant. Nederlandse rokers trekken namelijk naar de grens om sigaretten te kopen.

Ondanks dat de Nederlandse aanpak over het algemeen geprezen wordt, betekent rookvrij nog niet meteen nicotinevrij. Andere nicotine-bevattende producten, zoals het verslavende “zuigtabak” snus, winnen ook bij ons aan populariteit. De conclusie van de Duitse krant over het Nederlandse beleid is dan ook: vindingrijk, maar de strijd is nog niet gestreden.

Drie kruizen

Augustus is komkommertijd voor de media. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje. Ook daar zoeken de kranten naar makkelijk leesbare opvulling. Ziedaar het artikel in de krant El Mundo over Amsterdam, één van de meest geliefde toeristische bestemmingen in Europa. Maar: waarom staan er eigenlijk drie kruizen op de Amsterdamse vlag en op alle paaltjes (ook wel: Amsterdammertjes) die door de hele stad te vinden zijn?

Dat zochten de Spanjaarden voor ons uit. De krant stelt dat de meest geaccepteerde verklaring voor de drie kruizen is dat deze symbool staan voor Sint Andreas, de patroonheilige van de stad. Volgends de overlevering stierf hij aan een kruis in de vorm van X.

Andere theorieën stellen dat de kruisen staan voor dapperheid, vastberadenheid, en barmhartigheid. Of dat ze verwijzen naar historische rampen zoals overstromingen, branden en pestepidemieën. Wat de waarheid ook mag wezen, krant-lezende Spaanse toeristen zullen hoe dan ook ietsje beter geïnformeerd door het Amsterdamse centrum rondlopen.